Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sekerou chcel postínať hlavu spolužiakom aj učiteľke. 14-ročný Alex sa postavil pred súd
Zdielať na

Sekerou chcel postínať hlavu spolužiakom aj učiteľke. 14-ročný Alex sa postavil pred súd

PEZINOK / Do školy si priniesol sekeru a podľa vyšetrovateľov s ňou chcel zlikvidovať spolužiakov či učiteľov. Pred súd sa postavil 14-ročný Alex z obce Mníšek nad Hnilcom, ktorého vinia z úkladnej vraždy v štádiu prípravy. Jeho rodina tvrdí, že je celá kauza nafúknutá. Senát Špecializovaného trestného súdu už prerokoval obžalobu a vytýčil hlavné pojednávanie.

Všetko sa stalo na základnej škole. Alex je v 8. ročníku a do triedy si v batohu priniesol záhradnícku sekeru. Podľa obžaloby chcel v triede vraždiť. "Sekerou odsekne hlavu svojim spolužiakom. Bolo to mienené vážne, našli sme uňho aj tú sekeru," uviedol policajný prezident Štefan Hamran.

Nič sa ale našťastie nestalo. Cez tretiu vyučovaciu hodinu zasiahla učiteľka a deti zobrali z triedy preč. Po Alexa si neskôr prišli policajti z NAKA. "Ja osobne neviem, čo sa s ním deje. On, keď má tie migrénové záchvaty, tak sa nevedomky tak správa. Pretože on ani sám nevedel, čo kde bol, čo sa s ním deje," poznamenala matka obvineného.

Alexova rodina tvrdí, že vraždiť nechcel, a to, že si priniesol sekeru do školy, si ani nepamätal. "Je nevinný a nerozprávam to preto, lebo je to môj príbuzný, ale rozprávam to, lebo to je pravda. Chlapec tú sekeru len doniesol do školy. Pochybil, že ju tam doniesol, ale ju nepoužil a ani ju nechcel použiť," odpovedala teta obvineného. 

Tínedžera priviezli na Špecializovaný trestný súd z väzby z Košíc, aby mohli predbežne prerokovať obžalobu. Chlapcov obhajca a rovnako aj prokurátor dohodu o vine a treste odmietli. Obhajca avizoval, že na hlavnom pojednávaní Alex pravdepodobne vyhlásil svoju vinu. Podľa znalcov mal v škole v čase skutku zníženú príčetnosť a poriadne si neuvedomoval, čo robí. "Tá práve zmenšená príčetnosť umožňuje súdu, aby mimoriadne znížil prípadný trest. Ľutuje to maximálnym možným spôsobom," priblížil Ivan Čurilla, obhajca obvineného.

Pobyt vo väzbe je vraj preňho devastačný. Za chlapcovo správanie môže podľa advokáta aj obdobie kovidu a dlhý lockdown. "Deti fakticky nemali kontrolu nad internetom a je to v podstate nejaká zmes fantázií malého chlapca z nevhodných filmov, kde došlo k zhluku a nesprávnemu vyhodnoteniu možných následkov a tým všetkým, čo spôsobujú sociálne siete," dodal Čurilla. 

Mladistvý Alex sa znova postaví pred súd 26. júna, a to už na hlavnom pojednávaní, tam sa aj rozhodne, čo s ním bude ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy