Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Súd s "grófkou východu": Jej advokát spochybňuje dôkazy
Zdielať na

Súd s "grófkou východu": Jej advokát spochybňuje dôkazy

PEZINOK / Ako vyzerali pozemky, ktoré exposlankyni Smeru Ľubici Roškovej vyniesli peknú kôpku peňazí z Bruselu? Podľa kontrolórov to často boli zarastené a zanedbané plochy, ale aj cudzie záhrady a záhumienky. Napriek meraniam v teréne a fotografiám jej advokát oponuje, že dôkazy nestačia.

Zamestnanci PPA na súde vysvetľovali, akým spôsobom zameriavali a preverovali pozemky, za ktoré Ľubica Rošková čerpala štedré eurodotácie. Boli medzi nimi napríklad parkoviská, letisko, ihrisko, ale aj riečny ostrov. Toľko do oči bijúce príklady, no pochybení podľa kontrolórov bolo oveľa viac. Mnohé skontrolované pozemky totiž boli záhrady a záhumienky, o ktoré sa starali iní majitelia. Našli tam aj ohrady s ovcami, ale aj roky zanedbané a zarastené vinice. Rošková si dotácie uplatnila dokonca aj na časť vojenského lesa. "Tých zistení je tam celkom extenzívny rozsah. Je to zdokumentované fotodokumentáciou z každého dielu, boli tak závažné zistenia týkajúce sa viacročného nehospodárenia," priblížil zamestnanec PPA Jakub Tóth.

Ľubica Rošková prišla len na prvé pojednávanie a obžalobu komentovať nechcela. Ako mohla netušiť, na čo všetko jej prispieva Európska únia, sme sa tak nedozvedeli. Jej obhajca ale spochybňuje, ako kontrolóri pozemky zmerali a nafotili. Chýbajú mu ich ručné poznámky či dáta stiahnuté z GPS. "Reálne nie je zdokladované, ktorá skupina, v akom zložení, kedy a aký diel kontrolovala či ako ho merala," vyjadril sa obhajca Roškovej Ondrej Urban. "Oni mali rozdelené úlohy, výsledky spravovali. Každý mal čiastkové výsledky, ktoré potom spojili," uviedol prokurátor ÚŠP Ladislav Masár.

Urbanovi nestačí ani rozsiahla fotodokumentácia so stovkami záberov z pozemkov. "Na tej fotke nemáte preukázané, že presne fotíte ten pozemok a nie pod Tatrami," vyjadril sa Urban. "Ja vychádzam z predpokladu, že štátni zamestnanci, ktorí vykonávali kontrolu, si nemali dôvod vymýšľať, klamať, zapisovať niečo iné," vysvetlil prokurátor. Pojednávanie bude pokračovať koncom júla a potom až v septembri. Ani na jedno Ľubica Rošková nepríde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy