Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Muž sa dočkal spravodlivosti. Pred 7 rokmi odpojil syna od prístrojov
Zdielať na

Muž sa dočkal spravodlivosti. Pred 7 rokmi odpojil syna od prístrojov

POPRAD / Muž z Popradu, ktorého pred 7 rokmi obvinili z vraždy syna, pretože ho odpojil od prístrojov, sa dočkal spravodlivosti. Súd ho vo štvrtok, 22. júna, oslobodil spod obžaloby. Po smrti ťažko chorého Dominika, o ktorého sa 22 rokov každý deň staral, skončil jeho otec vo väzbe, kde strávil 8 mesiacov. Po mnohých pojednávaniach, ktoré sa ťahali dlhé roky, odchádzal zo súdu s definitívnym verdiktom o svojej nevine.

"Z môjho pohľadu bolo nepochopiteľné už to, že tu bolo vznesené obvinenie za vraždu," povedal obhajca obžalovaného Peter Kubina. V ten osudný deň bol Jozef s Dominikom doma sám. Zrazu si všimol, že jeho syn napojený na prístroje, modral a nedýchal. Vtedy ho od prístrojov odpojil. Nie ale s úmyslom syna usmrtiť, ale naopak, aby ho mohol resuscitovať, tak ako to robil už aj v minulosti. "Muselo dôjsť k odpojeniu, aby som tú kanylu vedel spolohovať, aby som ho vedel otočiť. Inak by som to nevedel urobiť," vysvetlil oslobodený spod obžaloby Jozef A.

"Bohužiaľ, tým konaním, hoci dobre mieneným, sa nepodarilo odvrátiť nebezpečenstvo. Syn môjho klienta napriek jeho snahe zomrel a tá sporná otázka bola, či mal zavolať rýchlu zdravotnú pomoc, alebo to mal robiť sám," pokračoval Kubina. V októbri 2016 ho Okresný súd v Prešove uznal za vinného z prečinu usmrtenia z nedbanlivosti. Následne sa prípadom zaoberal odvolací krajský súd, po ňom Ústavný a aj Najvyšší súd. Jozef z Popradu, ktorému sa po smrti syna a následnom obvinení z vraždy obrátil život naruby, sa ale nevzdával a bojoval za svoju nevinu. Prípad skončil po rokoch opäť na stole Krajského súdu v Prešove.

"Odvolací senát Krajského súdu v Prešove zrušil rozsudok Okresného súdu Prešov z roku 2016 a oslobodil obžalovaného spod obžaloby," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Po mnohých odvolaniach a ďalších opravných prostriedkoch odznela za dverami prešovského Krajského súdu definitívna bodka za týmto prípadom. Stalo sa tak po dlhých 7 rokoch. "Krajský súd konštatuje, keďže tu absentuje protiprávnosť konania, že tento skutok, ktorý bol kladený za vinu obžalovanému, trestným činom nie je, čo je aj dôvod pre oslobodenie spod obžaloby," uzavrel predseda senátu KS v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy