Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Externé defibrilátory budú od roku 2025 pomáhať zachraňovať ľudské životy
Zdielať na

Externé defibrilátory budú od roku 2025 pomáhať zachraňovať ľudské životy

BRATISLAVA / Napriek zložitej situácii v parlamente, poslanci v stredu 21. júna schválili Novelizáciu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. To v praxi znamená, že mestá a obce budú mať od roku 2025 povinnosť umiestňovať externé život zachraňujúce prístroje.

​"Úprimne mám veľkú radosť, lebo som už nedúfal, že to môže prejsť. Ten chaos na schôdzi to mohol celé zastaviť," povedal František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. Opodstatnenosť AED prístrojov je nepopierateľná. Doteraz sa o umiestnenie starali dobrovoľníci z radov záchranárov. Od 1. januára 2025 sa stanú pre mestá a obce povinné. Musia s tým počítať aj vo svojich rozpočtoch. 

"Tá položka nie je naozaj vysoká, je to približne 2 000 eur aj so skrinkou a alarmom," dodal František Majerský. Menším obciam by mali pomôcť zdroje z EÚ. Na nákup a zabezpečenie tak majú samosprávy čas rok a pol. Dovtedy však záchranári nepoľavia a budú naďalej zvyšovať počet externých defibrilátorov v našich mestách a obciach. Tak ako doteraz. 

Stačí málo a život sa definitívne končí. Ak sa vďaka týmto prístrojom podarí zachrániť čo i len jeden, snaha záchranárov má obrovský zmysel. "Nakoniec budeme mať veľa zachránených ľudských životov na Slovensku, z toho sa musíme všetci učiť," zakončil František Majerský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy