Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Ďalšia smrť v našich veľhorách: Pátranie po Poliakovi malo tragický koniec
Zdielať na

Ďalšia smrť v našich veľhorách: Pátranie po Poliakovi malo tragický koniec

VYSOKÉ TATRY / Poľský horolezec sa v pondelok 12. júna nevrátil z túry v dohodnutom čase. Jeho brat tak nahlásil, že je nezvestný. Horskí záchranári z Vysokých Tatier a kynológovia z viacerých oblastí po Poliakovi pátrali po zemi aj z vrtuľníka letky ministerstva vnútra. Akcia má ale smutný koniec.

Horskí záchranári dostali iba jedinú indíciu. Poliak mal ísť niekde do oblasti Batizovskej doliny či Batizovského štítu. "Keďže sa chystal na nejakú hrebeňovú túru, tak tam bol predpoklad, že mohol spadnúť do Velickej doliny, Bielovodskej doliny, to pátranie sa rozširuje a lokalita narastá," uviedol náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. Pilot letky ministerstva vnútra tak najprv letel do Batizovskej doliny. Tam boli vysadení horskí kynológovia so psami, ktorí sa zamerali na južnú stranu. Severnú prehľadávali záchranári priamo z vrtuľníka. 

Bol to boj s časom

Oblačnosť sa nebezpečne menila a hrozilo, že vrtuľník, takpovediac, uzavrie. Odrazu ale posádka uvidela podozrivé veci. "Najprv sa našli predmety ako laná v stene. Pokračovali sme v ďalšom oblietavaní a podarilo sa nám neskôr nájsť aj telo," opísal Živčák. Čo sa hore stalo už nikto nikdy nezistí, všetko je len v rovine úvah. Poliak mal padať približne 300 až 400 metrov. Pád nemal šancu prežiť. Podľa výstroja, ktorý mal pri sebe, a informácií, ktoré mali k dispozícii horskí záchranári, šlo o skúseného horolezca. Na túru sa ale vybral sám. "Nie je to dobré, ale nie je to ani ojedinelý prípad. Sú takýto samotári, ktorí si to vychutnávajú," dodal Živčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy