Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Informačné kancelárie pomáhajú obetiam trestných činov. Najčastejšie ide o ženy
Zdielať na

Informačné kancelárie pomáhajú obetiam trestných činov. Najčastejšie ide o ženy

PREŠOV / Na Slovensku už štvrtý rok fungujú informačné kancelárie pre obete trestných činov. Pomohli už viac ako 3 000 klientom, služby sú pritom bezplatné po celom Slovensku. Obracajú sa na nich všetky vekové kategórie, od detí až po seniorov.

Na informačné kancelárie pre obete trestných činov sa obracajú najčastejšie dospelí od 18 do 60 rokov, pričom výrazne prevládajú ženy. Trestné činy, ktoré ich väčšinou trápia, sú podvody, nebezpečné vyhrážanie či domáce násilie. "Môže sa na nás obrátiť ktokoľvek, kto sa domnieva, že sa stal obeťou trestného činu," uviedol Mário Bartko, vedúci kancelárie pre obete trestných činov v Prešove. "Našich informačných kancelárií je šestnásť, v každom kraji máme dve," vysvetlil riaditeľ Odboru prevencie kriminality MV SR, Jozef Halcin.

Na východnom Slovensku sa mimoriadne darí podvodníkom, ktorí sa zameriavajú na osamelých seniorov. S najrôznejšími vymyslenými príbehmi ich často oklamú a vystrašia tak, že od nich vylákajú aj celoživotné úspory. "Pri senioroch zaznamenávame množstvo podvodov a ide o značné sumy," skonštatoval Halcin. Peniaze či cennosti im veľakrát vyhodili z okna alebo poslali na požadované účty. To je zvyčajne moment kedy svoje peniaze videli naposledy.

Za uplynulý rok policajti v Prešovskom kraji zaevidovali celkovo viac ako 430 rôznych podvodov. Približne 80 z nich sa im podarilo objasniť. "V poslednej dobe sme zaznamenali zopár prípadov falošného burzového prostredia, respektíve, v rámci obchodu s kryptomenami," dodal Bartko. Na dvere informačných kancelárií pre obete trestných činov zaklopú občas aj deti alebo ich bezradní rodičia. Tínedžerov najčastejšie trápia problémy v škole a prejavy násilia. "Najčastejšie prichádzajú s problematikou šikany, hlavne kyberšikany, cez rôzne sociálne siete a podobne," vysvetlil Halcin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy