Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj odpad sa kradne? "Kožkári" si neodopreli elektroniku spred domov
Zdielať na

Aj odpad sa kradne? "Kožkári" si neodopreli elektroniku spred domov

DOJČ / Po slovenských obciach a mestách jazdia takzvaní kožkári a vykrikujú do amplióna, že vykupujú rôzny odpad. Naposledy využili fakt, že v dedine Dojč na Záhorí mali zber elektroodpadu a takýto odpad dedinčania vyložili pred svoje domy. Oni ho však prišli zobrať skôr ako obecný traktor.

Obec, aby vyšla v ústrety občanom a predchádzala nelegálnym skládkam, začala zbierať elektroodpad po celej dedine. "Ľudí o tom upozorníme minimálne týždeň vopred. Buď môžu priniesť na zberný dvor, alebo môžu vyložiť pred svoj rodinný dom," vysvetlila Slavomíra Melišová, starostka obce Dojč. "Teraz sme mali štyri vlečky, a boli tam televízory, chladničky, mikrovlnné rúry, kanvice," uviedol Pavol Džurný, zamestnanec obecného úradu. 

Neznámi páchatelia prišli do obce na bielej dodávke a práve takýto elektroodpad, ktorý bol vyložený pred jedným z domov, začali nakladať do svojho vozidla. "Obchádzalo dedinu a pomalým tempom a kradli nám vyložený elektroodpad," opísala situáciu Beáta Bátorová, poslankyňa obecného zastupiteľstva v obci Dojč. Keď to ľudia uvideli zavolali starostke. Stalo sa to však v tej časti dediny, kde nemajú obecné kamery. Starostka ich prichytila pri čine. "Ja som ho videla brať železo," povedala.

Starostka podala trestné oznámenie

"Prípadom sa zaoberáme a všetky okolnosti preverujeme," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová. Takýto výkupcovia chodia do obce pravidelne. Starostka nevie, ako má im v tom zabrániť. "Niektorí sú korektní, že sa zbalia a odídu. Niektorí nadávajú alebo sa aj vyhrážajú," dodala starostka.

Tým, že takýto podnikavci im z obce odvezú rôzny odpad, obec bude mať nižšie percento vytriedenia, čo sa potom negatívne odzrkadlí na cene za odvoz komunálneho odpadu. Na takúto činnosť musia mať povolenie, uzatvorenú zmluvu s obcou, v ktorej vykonávajú takúto činnosť. Zároveň majú povinnosť nahlasovať množstvo vykúpeného odpadu v obci. "V prípade, že nemá povolenie ani zmluvu s obcou, tak právnickej osobe hrozí pokuta až do 80 tisíc eur. Fyzickej osobe do 5 tisíc eur," vysvetlil Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia SR.

Hovorca ministerstva ŽP vyzval, aby obce, kde sa takýto výkupcovia odpadu pohybujú,  túto protiprávnu činnosť oznámili na kompetentné orgány. "Mali by sa obrátiť na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, alebo na príslušný okresný úrad. V prípade, že by uviedli aj štátnu poznávaciu značku, výrazne by týmto orgánom aj uľahčili činnosť," dodal.

Najčítanejšie správy