Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Firmám, ktoré predávajú diplomové práce, hrozia vysoké pokuty
Zdielať na

Firmám, ktoré predávajú diplomové práce, hrozia vysoké pokuty

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva prešetruje tri firmy, ktoré majú predávať diplomové práce. Ak by rezort rozhodol, že ide o priestupok, na Slovensku by mohol vzniknúť dôležitý precedens. Firmám teraz hrozia pokuty nad 10-tisíc eur.

Podnet na ministerstvo školstva podala nadácia Zastavme korupciu. Poukázala na päť firiem, ktoré sa majú venovať predaju diplomoviek. Rezort začal správne konanie voči trom z nich. "Pracovná skupina posudzovala všetky nejaké relevantné aspekty a možnosti vrátane aj toho, že ide o samotnú propagáciu," povedal riaditeľ sekcie vysokých škôl MŠVVaŠ SR Marcel Vysocký. "S kúpenou záverečnou prácou môže končiť 15 až 20 percent absolventov vysokých škôl na Slovensku," upozornil Martin Suchý z nadácie Zastavme korupciu.

Nadácia v spolupráci so študentskou radou vysokých škôl minulý rok presadili právnu úpravu, ktorá hovorí o takzvanom akademickom podvode. Postih nehrozí len študentom, ktorí si za svoju záverečnú prácu zaplatili, ale aj tým, ktorí sa na jej výrobe či predaji podieľali. Patria tam aj firmy, ktoré tieto služby ponúkajú na internete. Mnohé z nich sa ale bránia, že ponúkajú len vypracovanie podkladov a nie samotné práce. Na našu vymyslenú požiadavku ale odpísali nasledovne: "Ďakujeme za objednávku Vašej diplomovej práce. Cena tejto vypracovanej diplomovej práce je 560 eur, to je 8 eur za stranu. Pokiaľ s cenou súhlasíte, vypracujeme Vám ukážku práce zdarma."

"Týmto firmám v prípade, že sa potvrdí, že spáchali správny delikt, hrozí pokuta od 10 do 50 000 eur," dodal Vysocký. To, či študent podobné služby využil, nie je také jednoduché odhaliť. Niektoré univerzity ale pripravujú opatrenia, ktoré by ich mohli motivovať k poctivosti. "Medzi tieto opatrenia patrí kontrola dát, ktoré študent mal získať v prieskumoch, kontrola zdrojov a tiež orientovať témy na konkrétne problémy," uviedla hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller. Mnohé firmy, ktoré sa venujú písaniu záverečných prác, dokonca uvádzajú, že s nimi spolupracujú aj samotní pedagógovia a doktorandi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy