Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Drogová kauza z basy: Obesený väzeň nemusel spáchať samovraždu. Vyšetrujú aj dozorcu
Zdielať na

Drogová kauza z basy: Obesený väzeň nemusel spáchať samovraždu. Vyšetrujú aj dozorcu

LEOPOLDOV / Spáchal samovraždu alebo mu pomohli dozorcovia. Po prevalení drogovej kauzy za múrmi leopoldovskej väznice prišiel o život aj jeden väzeň. Ten mal byť do biznisu zapletený. Podľa jeho rodiny chcel ale proti kompetentným svedčiť a to sa mu stalo osudným. Aj uznesenie z Úradu inšpekčnej služby hovorí o tom, že podozrivým je aj neznámy príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže. Vedenie väzenia to ale odmieta. Blízki sa boja, že sa smrť ich milovaného Pavla nikdy poriadne nevyšetrí.

​"Niekto sa ho zbavil, aby nemohol na nich hovoriť, lebo v pondelok mal ísť vypovedať a v nedeľu ho umlčali. Že to tam oni donášali. Vedel toho strašne veľa, kto to robí. Na tých príslušníkov veľa vedel, čo tam robia, a preto sa mu to stalo," vyjadrila sa príbuzná nebohého. "Sám sa nezabil určite. Mal nejaké modriny, bol taký celý nejaký dobitý," povedala ďalšia príbuzná. Pavol Móza si odpykával v leopoldovskej väznici trest za iný biznis s drogami. Po tom, ako sa prevalila kauza s pašovaním drog do basy, bol jedným z 5-tich obvinených a skončil na samotke na cele číslo 207. Práve v nej mal prísť o život. Prvé správy hovorili o tom, že sa mal obesiť na opasku uviazanom o okno. Tejto verzii rodina neverí. Zo smrti ich blízkeho podozrievajú dozorcu. Rovnako ako aj Úrad inšpekčnej služby.

"Prišiel mi papier z inšpekčného úradu, že neznámy páchateľ, ale podozrenie je na toho bachara," dodala príbuzná. "Skutku sa dopustil neznámy páchateľ s podozrením na príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže. Od presne nezisteného času dňa 16.10.2022 až do 18:00 toho istého dňa privodil za presne neustálených okolností nezisteným spôsobom smrť Pavlovi Mózovi," odznelo z citátu z uznesenia. Zbor väzenskej a justičnej stráže ale tvrdí, že Pavel spáchal 16-teho októbra samovraždu.

"Zbor väzenskej a justičnej stráže odmieta akúkoľvek účasť personálu ústavu na úmrtí väznenej osoby, čo potvrdilo aj interné preverovanie a taktiež nedisponujeme informáciami, že v predmetnej veci bol obvinený ktokoľvek z personálu ústavu," informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Po smrti zaistili z cely, ale aj z tela nebohého rôzne stopy. Inšpekcia do prípadu prizvala aj viacerých znalcov. Tí majú skúmať aj to, za akých okolností prišiel Pavel Móza o život. Z opasku, ktorý našli pri jeho tele, zas skúmajú aj stopy DNA. Inšpekcia je ale na informácie o prípade zatiaľ strohá.

"Vzhľadom na skutočnosť, že v predmetnej veci je vedené trestné konanie a vykonávajú sa úkony prípravného konania, Úrad inšpekčnej služby nebude z dôvodu možného zmarenia vyšetrovania poskytovať bližšie informácie," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. "Nikdy by to nespravil. Aj kvôli mne by to nespravil a mali sme plány," uzavrela príbuzná nebohého. Za biznis s narkotikami v leopoldovskej base už v súčasnosti stoja pred súdom 4 obžalovaní. Žena, ktorá mala drogy posielať balíčkami, sa k tomu priznala. Ostatní vinu odmietajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy