Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Hororový pád turistu: Rútil sa sto metrov a nevedel si privolať pomoc
Zdielať na

Hororový pád turistu: Rútil sa sto metrov a nevedel si privolať pomoc

MALÁ FATRA / Horskí záchranári z Malej Fatry zasahovali v Turci. Z turistického chodníka pod Panošinou spadol 62-ročný muž. Utrpel vážne poranenia a okrem horských záchranárov na miesto nešťastia smeroval aj záchranársky vrtuľník zo Žiliny.

Z nenáročnej túry ktorá mala skončiť výhľadmi z Kľačianskej Magury sa stal boj o život. Starší pán sa na túru vybral sám, no pošmykol sa a spadol strmým zrázom. "Pán spadol z chodníka. Kotúľal sa viac ako sto metrov," uviedol Juraj Ondruš z Horskej záchrannej služby Malá Fatra. Spolupracovník Andrej Bárdy doplnil, že muž počas pádu stratil peňaženku, telefón aj okuliare. "Asi po hodine sa mu podarilo nájsť telefón," dodal.

Bez okuliarov nedokázal rozkliknúť lokalizačnú smsku."Nevidel dobre na svoj telefón. Krvácalo mu do oka, tá tvárová časť bola doudieraná tak, že ani poriadne nevidel," doplnil Ondruš. Kým horskí profesionáli k zranenému pánovi šľapali, vo vzduchu už bol vrtuľník. 62-ročného turistu ošetrili a zafixovali do nosidiel. "Kontrolovaným spustom sme ho spustili na chodník odkiaľ sme ho podniesli na čistinku, kde mohol urobiť vrtuľník technický zásah," uviedol Matej Sloviak z HZS.

Previezli ho do martinskej nemocnice. Bárdy konštatoval, že turista mal šťastie vzhľadom na to, akým terénom padal. "Sklon 40 stupňov, bukový les so skalami. Keby padol nešťastnejšie, mohlo to skončiť oveľa horšie," dokončil.

Súvisiace články