Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výťažok z predaja umeleckých diel väzňov pôjde na dobrú vec
Zdielať na

Výťažok z predaja umeleckých diel väzňov pôjde na dobrú vec

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici sprístupnili výstavu, ktorej autormi výtvarných diel sú odsúdení. Výťažok z predaja obrazov pôjde na dobrú vec.

Sú to diela, ktoré vznikli za múrmi väznice. Ich autor priznáva, že maľovanie mu prináša radosť a čas aspoň rýchlejšie ubieha. A vysvetľuje, prečo je jeho tvorba taká pestrá. "Však aj život je rozmanitý, sú v ňom ženy, ľudia, kvety, emócie. Zatiaľ som vo fáze, kedy nepremýšľam vydať sa vlastnou cestou. Nie som žiadny umelec, som len obyčajný väzeň a robím to vo voľných chvíľach," povedal Peter Mlynarčík, odsúdený. 

Za múrmi väznice si talent odsúdeného všimli a umelcovi vyšli v ústrety. "Vytvorili sme mu ateliér, kde môže v rámci svojho voľného času maľovať obrazy alebo rozvíjať svoju tvorivú činnosť," uviedol Ivan Petrán, riaditeľ Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici.

Okrem ľudovej tradície, či architektúry, sú motívom tvorby odsúdeného Petra aj náboženské postavy. "Tento obraz pochádza z väzenskej kaplnky a znázorňuje Pannu Máriu zázračnej medaily zo zjavenia v Paríži z roku 1830," ozrejmil Ľuboš Kaščák, väzenský kaplán.

Obrazy si môže verejnosť kúpiť. Výťažok z predaja pôjde občianskemu združeniu Svetielko nádeje, ktoré zabezpečuje starostlivosť o deti a mladých ľudí najmä s onkologickým ochorením. "Som za tento projekt vďačný - za tie deti, ktorým to pomôže," priblížil predseda občianskeho združenia Svetielko nádeje Pavel Bician. 

Výstavné priestory poskytla banskobystrická samospráva v historickej radnici priamo v centre mesta na Námestí SNP. "Je to inovatívna akcia, myslím si pomáha obom stranám, odsúdeným, aby sa mohli realizovať pomocou pre tých, ktorí sú najzraniteľnejší a žijú za múrmi nemocnice. Túto akciu vítam, preto som ju rád zo strany mesta takýmto spôsobom podporil," avizoval primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Výstava bude verejnosti sprístupnená do 26.mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy