Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
POZOR na podvodníkov na internete: Takto okrádajú milovníkov veteránov
Zdielať na

POZOR na podvodníkov na internete: Takto okrádajú milovníkov veteránov

POPRAD / Predseda klubu veteránov Tatranský Oldtimer Martin Mladoň varuje pred podvodníkmi na internete. Záujem o historické autá či motorky narastá a niektorí bez overenia pošlú niekoľkotisícovú zálohu, len aby získali vzácny kúsok. On sám jednému podvodu zabránil a ľudia neprišli o peniaze.

"Je to nehoráznosť, že niekto sa ide priživiť na majetku druhého," povedal poškodený Martin Mladoň. Martinov príbeh pritom začal úplne nevinne. Na známom portáli uverejnil inzerát. Chcel predať veľmi vzácnu motorku, veterána. Ozval sa mu jeden pán, overil si informácie a zložil. O chvíľu mu volal opäť. Martin najprv neveril tomu, čo počuje. "Spýtal sa ma, či si uvedomujem, že v Čechách je podaný inzerát na motorku s tými istými fotkami, za polovičnú cenu. Tento predávajúci ale požaduje zálohu skoro 100-tisíc korún," opísal konverzáciu Martin.

Situáciu okamžite riešil

Martin skutočne falošný inzerát našiel. "V prvom momente som bol šokovaný. Rozhodol som sa ísť na políciu," povedal. Martin chcel, aby bol falošný inzerát čo najskôr stiahnutý, aby ľudia neprišli o peniaze. Spolu s vyšetrovateľom sa skontaktovali so správcom českého portálu a inzerát okamžite stiahli. Podanie trestného oznámenia by totiž v tomto prípade nebolo najlepším riešením. Odhalenie podvodníka by sťažil jeden dôležitý fakt. "Na rozdiel od Slovenska, v Čechách sú takzvané anonymné SIM karty," vysvetlil Martin. Stihol sa ešte spojiť s podvodníkom, no ospravedlnenia sa nedočkal. Uviedol, že si vypočul vulgárne nadávanie, vyhrážanie a dokonca aj prianie smrti.

Na toto dajte pri kúpe pozor

Záujem o veterány narastá, a tak by si ľudia mali dať pozor, pretože nejde o lacnú investíciu. Martin sa týmto vzácnym kúskom venuje už dlho. Všetkým odporúča jediné: "Nikdy sa nekupujú veterány a historické vozidlá, keď ich človek fyzicky nevidí." Dodáva, že komunita veteránov je veľká a navzájom sa poznajú. Pri kúpe si vedia pomôcť osobným overením vozidla a motorky. Nebojte sa obrátiť na oficiálne kluby veteránov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy