Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Centrum by malo pomôcť všetkým migrantom, primátor ale nesúhlasí
Zdielať na

Centrum by malo pomôcť všetkým migrantom, primátor ale nesúhlasí

MALACKY / Ministerstvo vnútra chce v Malackách vybudovať humanitárne centrum pre migrantov, vrátane tých nelegálnych. Vyplýva to z plánu pre prípad, že by na Slovensko prichádzalo viac cudzincov. Primátor s týmto zámerom nesúhlasí a tvrdí, že sa všetko deje za ich chrbtom.

Rezort vnútra mal tzv. kontingenčný plán pripravovať preventívne a to v prípade, že by Slovensko čelilo väčšiemu náporu nelegálnych migrantov. "Aby sme vedeli pri počtoch adekvátne reagovať a nastavovať pravidlá a teda, aby sme boli pripravení," zaujala stanovisko hovorkyňa ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Za najviac nebezpečné pre nás ja považujem to, že má ísť o osoby, ktoré majú nelegálny status, ktoré nežiadajú v SR o azyl a zároveň ide o osoby, ktoré nemá SR ani kam vrátiť," uviedol Juraj Říha, primátor Malaciek. 

Centrum, ktoré má vyrásť v areály záchrannej brigády v Malackách však podľa ministerstva vnútra nemá slúžiť len pre nelegálnych migrantov. Určené má byť aj pre občanov v núdzi. A to napríklad v situáciách, keď prídu Slováci v dôsledku povodní či požiarov o strechu nad hlavou. V areáli by sa vystavali domčeky, ktoré by slúžili ako dočasné ubytovanie a aj pre rezortné zložky. "Je veľmi úsmevné ak MV ide na území okresného mesta v areáli záchrannej brigády, ktorý slúži na úplne iné účely pripravovať ubytovanie pre vlastných zamestnancov? Veď tomu ani nikto nemôže veriť," dodal Říha. 

Toto celé sa má podľa primátora diať poza ich chrbát a samospráva nebola o tomto zámere dodnes informovaná. "Dokonca mal minister Mikulec vydať pokyn, aby Malacká samospráva nebola informovaná počas príprav," doplnil Říha. 

Tieto tvrdenia ale rezort odmieta a označil ich za obyčajné klebety a prekrútené fakty. Projekt mal byť len v prípravných fázach a neskôr by o ňom samosprávu informovali. "Až s finálnou verziou chceli kolegovia predstúpiť pred všetky dotknuté strany, vrátane spomínaného pána primátora. Bol to prirodzený postup, len zrejme niekde informácia unikla," doplnila Eliášová.

Mesto sa chce obrátiť na novú vládu a s nimi hovoriť o zastavení tohto zámeru. V prvom rade však žiadajú, aby ich rezort o svojich plánoch informoval a zodpovedal im viaceré dôležité otázky. "V plnej miere podporujem, aby SR poskytla takýmto ľuďom ochranu, ktorí utekajú pred vojnou, ktorých domy sú zbombardované. Ak ide o matky s deťmi, ale nie o nelegálnych migrantov," doplnil Říha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy