Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Volodymyr si za vraždu spolužiačky kvôli skúške odpyká nižší trest, rozhodol súd
Zdielať na

Volodymyr si za vraždu spolužiačky kvôli skúške odpyká nižší trest, rozhodol súd

BRATISLAVA / Vlastnoručne zavraždil svoju kamarátku pretože mu nepomohla so skúškou. Volodymyr, ktorý v internátnej izbe na Mladej Garde zniesol zo sveta študentku Máriu, žiadal odvolací súd o miernejší trest. Pôvodných 14 a pol roka sa mu zdalo priveľa. Tragédia otriasla Slovenskom ešte vlani v lete.

V januári ho súd odsúdil na 14 rokov a 6 mesiacov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia a uložil mu psychiatrické liečenie ústavnou formou a zákaz pitia alkoholu. Svoju spolužiačku mal zadusiť vlastnými rukami v júni 2022. "Cítim sa byť vinný a je mi to strašne ľúto," povedal vtedy pred súdom odsúdený Volodymyr. Dnes sa pred súd postavil opäť a žiadal nižší trest.

Senát mu v jeho odvolaní vyhovel

Z pôvodných 14 a pol roka mu trest skrátil na 14 rokov a z tej najprísnejšej väznice ho preradil do strednej. "Zároveň uložil obmedzenie v zákaze požívania alkoholických a iných návykových látok. Rozsudok je právoplatný," informoval Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. "Ja vnímam veľmi pozitívne ten výkon trestu, pretože to je dosť kľúčová otázka, či človek je v tom najprísnejšom alebo strednom stupni stráženia," uviedol obhajca Ivan Syrový.

S rozhodnutím neboli spokojní všetci

Kamarát nebohej a zároveň splnomocnenec rodiny spokojný ale nebol. "Podľa mňa musí byť taký istý trest, ako spôsobil. Keď zobral život, musí ísť na celý život do väzenia," povedal. 

"Naozaj tú ľútosť prejavil aj v tom, že sa snažil celú tú škodu - tie náklady, ktoré im vznikli, keď boli vyčíslené, bezodkladne riešiť a uhradiť. Musel to riešiť cez rodinu ale mali to byť jeho finančné prostriedky," povedal Syrový. "Rozsudok je právoplatný, takže my ho musíme akceptovať. Ja osobne tam nevidím dôvod na využitie mimoriadneho opravného prostriedku," uviedol prokurátor.

Volodymyrovi súd uložil aj psychiatrické liečenie ústavnou formou. V praxi to znamená, že časť svojho trestu strávi aj na psychiatrii pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy