Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Redkvička, paradajky, či víno: Ako dopadla na súde za tieto úplatky exriaditeľka úradu?
Zdielať na

Redkvička, paradajky, či víno: Ako dopadla na súde za tieto úplatky exriaditeľka úradu?

BRATISLAVA / Uhorky, paradajky, papriky, či reďkovky. Za zeleninové úplatky úradníčku poslal Špecializovaný trestný súd ešte v lete na 5 rokov do väzenia. Bývalá riaditeľka Úradu práce v Piešťanoch ale úplatky odmieta. Druhé kolo ju v utorok, 18. apríla, čakalo na Najvyššom súde.

Obžalovaná šéfka úradu mala dať žene rady, ako uspieť so žiadosťou o príspevok, ktorý jej pred tým zamietli. Žena chcela rozbehnúť biznis so zeleninou. Za tieto tipy mala od nej hlava úradu na oplátku dostať plnú tašku s reďkovkami či paprikou. Podľa obhajcu ale o žiadne úplatky nešlo - malo ísť len o vzorky na ochutnanie. "Aktuálne je to pre ňu veľký psychický nápor. Takéto stíhanie je voči nej vedené piatym rokom," uviedol Dalibor Kuciaň, obhajca obžalovanej.

Od ďalšieho muža zas mala dostať ako úplatok bomboniéru, čokoládu či víno. Špecializovaný trestný súd ju vlani v auguste uznal vinnou z prijímania úplatku. Sudca Špecializovaného trestného súdu ju odsúdil na 5 rokov a dostala aj 2-ročný zákaz vykonávať funkciu vo verejnej správe. "V tomto prípade bol uložený trest na spodnej hranici trestnej sadzby. Trest určuje zákon, respektíve zákonodarcovia. Dôkazy sme vyhodnotili tak, že to bol jednoznačne úplatok. A to, ako si to kto pomenuje, je samozrejme jeho problém a jeho právo," uviedol prokurátor ÚŠP.

Voči rozsudku sa obžalovaná odvolala. Druhé kolo tak bolo na Najvyššom súde, ktorý prípad vrátil na opätovné prejednanie. "Na základe vykonaného dokazovania opäť dôjde k opätovnému rozhodnutiu. Trváme na tom, že moja klientka je nevinná," doplnil obhajca. "V plnom rozsahu akceptujeme rozhodnutie Najvyššieho súdu. Trestná vec bude naďalej prejednávaná v konaní pred súdom. To znamená, že právoplatný verdikt ešte padne," uviedol prokurátor.

Najvyšší súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu preto, lebo sudca Púchovský nedal prečítať prísahu kľúčovému svedkovi, ktorý proti obžalovanej vypovedal. Celá kauza tak pôjde od začiatku. Obhajca žiadal senát aby pôvodný sudca bol vymenený za nového. Najvyšší súd mu ale s touto žiadosťou nevyhovel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy