Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obnovu konania súd nepovolil, Kaluz sa plánuje odvolať
Zdielať na

Obnovu konania súd nepovolil, Kaluz sa plánuje odvolať

PEZINOK / Zastrelil jedného z najvplyvnejších mužov v Hurbanove, teraz žiada obnovu súdneho procesu. Štefan Kaluz, ktorý popravil hurbanovského lokálneho politika Lászloá Basternáka priamo pred jeho domom, nie je spokojný s 25 ročným trestom. Za leopoldovskými múrmi sám dáva právne rady spoluväzňom.

Štefan Kaluz zastrelil Laszlóa Basternáka pred takmer 13-timi rokmi, keď sa vracal z večernej prechádzky s manželkou. Čakal naňho pred domom, na súde sa potom bránil bizarným príbehom: "Počas celého incidentu som sa nedobrovoľne zo strachu pred skutočným páchateľom nachádzal na zadnom sedadle," povedal Štefan Kaluz. Štefan Kaluz vinu odmietal napriek tomu, že popravu zachytili bezpečnostné kamery. Nechcel prezradiť ani to, kto sú objednávatelia. Rozhovoril sa až vtedy, keď polícia zadržala Alenu Zsuzsovú.

To si však už právoplatne odpykával 25 ročný trest a v očiach zákona mu nepomohli ani oneskorené výčitky svedomia, ani spolupráca s prokuratúrou, ktorá napokon viedla k odsúdeniu objednávateľa aj sprostredkovateľky Zsuzsovej. "V minulosti údajne bola dohoda," ozrejmil Igor Ribár, advokát. "Kolega, ktorého zastupujem ma o ničom takom neinformoval, nebolo by to ani možné," uviedol Michal Šúrek, prokurátor ÚŠP.

Nepochodil ani teraz. Napriek argumentom, že súd uňho použil paragraf o asperačnej zásade, ktorý už po novom neplatí, mu senát obnovu konania nepovolili. "Tu bola buď možnosť 25 rokov alebo doživotie, on dostal ten nižší trest, čiže nie je tu na to priestor," dodal Šúrek.

Sám Kaluz si v leopoldovskej väznici buduje klientelu. Spoluväzňom pomáha s právnymi otázkami a podkladmi, za dobré správanie ho dokonca preradili z najprísnejšieho stupňa stráženia do stredného. "Pomáha väzňom, snaží sa vypracovávať podklady, už aj pochodil s podobnými odvolaniami," doplnil Ribár.

Nie je spokojný, bude rozhodovať NS SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy