Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kúpili si vstupenky, no peniaze im organizátor nevrátil doteraz
Zdielať na

Kúpili si vstupenky, no peniaze im organizátor nevrátil doteraz

SLOVENSKO/ČESKO / Približne dvesto ľudí z Česka a Slovenska už niekoľko týždňov márne čaká na svoje peniaze. Kúpili si vstupenky na festival v Prahe, ktorý zrušili dva dni pred jeho konaním. Organizátor s poškodenými nekomunikuje.

Festival sa mal konať 17. decembra minulého roka v Prahe. Dva dni predtým ale dostali všetci tí, ktorí si kúpili vstupenky správu, že nebude. Mali dve možnosti, buď prísť na ďalší festival v máji alebo im budú vrátené peniaze. Mnohí si zvolili druhú ponuku. "Bolo si potrebné podať žiadosť o vrátenie peňazí od 2. januára do konca januára, čo sme splnili," povedala poškodená.

Do tejto chvíle nikto nepočítal s tým, že s vrátením peňazí bude problém lenže vo februári už bolo zrejmé, že niečo nie je v poriadku. "Presúvajú termíny, presúvajú dátumy, peniaze sme ešte samozrejme nedostali, na maily neodpovedajú," doplnila poškodená. 

Na oficiálnu internetovú stránku organizátora sa už nedostanete. Vráti vás to na sociálnu sieť, kde je pozvánka na májový festival a iba jeden kontakt. Keď bola stránka dostupná, nebola na nej uvedená žiadna poštová adresa, ani mobilné číslo, iba tri maily. Na všetky sme napísali a pýtali sa na to, prečo poškodení nedostali peniaze. Po niekoľkých dňoch sme dostali odpoveď, ktorú ale nesmieme zverejniť ani ju citovať. Organizátor si to vyslovene neprial. Pravdou ale je, že približne 200 poškodených stále nemá svoje peniaze. "Väčšina z nás už začala posielať písomné výzvy, či to vôbec obdržia, to nevieme," dodala poškodená. 

Mnohí poškodení z Čiech i Slovenska, ktorí si vytvorili skupinu na sociálnej sieti už podali trestné oznámenie. To ale podľa právnika nie je dobrý krok. "Na to aby to bol trestný čin podvodu, muselo by byť preukázané, že tento organizátor úplne od počiatku mal záujem tento koncept nezrealizovať a uviesť týchto ľudí do omylu a vylákať od nich finančné prostriedky. Pokiaľ sa nepreukáže úmysel, tak takéto konanie nie je trestným činom," ozrejmil Milan Ficek, advokát.

Dokazovanie by bolo zdĺhavé. V tomto prípade by mali poškodení zvoliť úplne iný postup. "Ak by som bol na mieste týchto ľudí, určite sa domáham zaplatenia tejto sumy cez súdne konanie a to podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu a k tomuto návrhu je potrebné pripojiť okrem samotného dokladu o zakúpení lístku aj doklad o tom, že koncert bol zrušený a prípadne aj mail a nejakú správu, kto ste žiadali vrátiť peniaze na váš účet," dodal Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy