Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V kŕčoch našli priotráveného dravca. Ochranári ho zachránili
Zdielať na

V kŕčoch našli priotráveného dravca. Ochranári ho zachránili

SLOVENSKO / Jedom otrávené mäsové návnady či obilné zrno. Najmä počas jari sa takto snažia páchatelia otráviť zvieratá. V aktuálnej sezóne už environmentálna polícia rieši na západnom Slovensku prvý pokus o otravu chráneného dravca.

"Medzi obcami Krakovany a Trebatice sme našli v kŕčoch na poli priotráveného orliaka morského. Našťastie sa nám ho podarilo zachrániť. Po týždni až 10 dňoch sme ho boli vypúšťať," uviedol Jozef Chavko, Ochrana dravcov na Slovensku. 

Orliak dostal od ochranárov okrem opatery aj vysielačku a zostal na Slovensku. Toľko šťastia však nemali ďalšie chránené vtáky, ktoré nepriamo trpia kvôli premnoženiu hrabošov. "Boli ešte aj otravy myšiakov lesných. Dostávame sa do začarovaného kruhu, cez otrávené hraboše sa tvária aj tie druhy, ktoré lovia myši a hraboše," dodal Chavko. 

"Vyzývame občanov, aby si všímali nálezy rôznych zvyškov zvierat napr. telá sliepok, holubov, líšok, kúskov mäsa alebo iných mäsových výrobkov umiestnených najmä vo voľnej prírode, na poľnohospodárskych pozemkoch či iných verených priestranstvách a v prípade nálezu bezodkladne kontaktovali políciu," ozrejmila Karolína Barinková, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. 

Zároveň platí zásada - nedotýkať sa uhynutých zvierat. Kadáver môže obsahovať nebezpečnú látku karbofuran, ktorá je jedovatá aj pre človeka. "Stále niekoľko nezodpovedných ľudí považuje predátorov za škodnú, čo vôbec nie je pravda. V ekosystéme je veľmi dôležitý ten predátor, ktorý udržuje tú rovnováhu," doplnil Chavko.

Páchateľom hrozí podľa Trestného zákona za týranie zvierat maximálne 5 ročný pobyt za mrežami, za pytliactvo je to až 10 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy