Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Po polroku vyšetrovania sa prípad dílerstva drog dostal až pred súd
Zdielať na

Po polroku vyšetrovania sa prípad dílerstva drog dostal až pred súd

LUČENEC / NAKA ešte vlani v lete odhalila skupinu dílerov, ktorá zásobovala najmä mesto Poltár. Medzi päticou zadržaných boli aj dva díleri, ktorých zásobovali marihuanou a pervitínom. Ich nelegálny biznis sledovali mesiace. Pri úspešnej akcii našli drogy aj vyššiu hotovosť. Najviac nelegálnych látok mal v byte Poltárčan Tomáš, ktorého označili za organizátora.

Po viac ako pol roku vyšetrovania a znaleckého dokazovania sa prípad dostal až pred súd. Na lavici obžalovaných sedelo 5 mužov. "Bola v podstate urobená taká bodka za pomerne dlhou prácou orgánov činných v trestnom konaní, jednak prokuratúry a NAKA, kde sa podarilo eliminovať skupinu ktorá pôsobila na území mesta Poltár," uviedol Matúš Sarvaš, okresný prokurátor OP Lučenec. 

Organizátorom bol Tomáš. Drogy predával konzumentom sám, no aj ďalším dílerom – Jozefovi a Andrejovi. Marihuanu si kupoval od Dominika, pervitín mu mal dodávať Ivan prezývaný Matelko, zakázanú látku mu mal nosiť denne, okrem nedele. V telefóne sa našli aj sms-ky medzi týmito dvomi mužmi. Štyria obžalovaní sa na HP priznali. Dokazovanie v ich prípadoch teda potrebné nebolo. Až na najstaršieho z tejto pätice – 54-ročného Ivana. Ten svoju vinu od začiatku popiera.

Poukázal hlavne na to, že pri domovej prehliadke u neho žiadne drogy nenašli. "Trvám na svojej nevine. Neboli mi preukázané dostatočne, že som páchal trestnú činnosť. Všetko mi zamietali, svedkov nepredvolali." povedal Ivan M., neprávoplatne odsúdený.

Chcel, aby vypočuli ďalších svedkov, žiadal aj znalecký posudok na organizátora Tomáša. Sudca ale považoval doterajšie výpovede a dôkazy za postačujúce a jeho návrhy zamietol. Všetkých ich uznal za vinných. Dvom uložil podmienečné tresty. Jozefa, ktorý bol už 11x súdne trestaný, odsúdil na 3 ročné väzenie. Nepodmienečný trest dostal aj väzobne stíhaný organizátor a 2 roky a 8 mesiacov. "Treba si uvedomiť, že hodnota a množstvo tých látok, ktoré boli zaistené zodpovedajú týmto trestom. Nejedná sa o drogy, či už pervitín, alebo marihuanu, ktoré by boli v nejakých kilových množstvách a státisícových hodnotách," dodal Sarvaš.

Tomášovi k mimoriadnemu zníženiu trestu pomohlo najmä to, že sa priznal, od začiatku spolupracoval a pomohol usvedčiť údajného dodávateľa pervitínu. Ten dostal najprísnejší trest, hoci obhajoba žiadala oslobodenie. "Obžalovaný Ivan M. na trest odňatia slobody v trvaní 4 roky a 6 mesiacov nepodmienečne," povedal sudca OS Lučenec.

Štátu prepadlo aj viac ako 30-tisíc eur, franky aj forinty, ktoré u neho našli pri domovej prehliadke. "Pri štyroch obžalovaných sú tresty právoplatné, pretože obžalovaní sa vzdali práva podať opravného prostriedku a tak isto aj ja," doplnil Sarvaš.

Rozsudok tak nie je právoplatný iba v prípade 54-ročného Ivana. Ten priamo na pojednávaní zahlásil odvolanie, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote. "Budem to ťahať ďalej," dodal Ivan M. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy