Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Slovenka neprežila 300-metrový pád z turistického chodníka
Zdielať na

Slovenka neprežila 300-metrový pád z turistického chodníka

MALÁ FATRA / Žiaľ, tragické udalosti sa ľuďom nevyhýbajú ani v čase veľkonočných sviatkov. A jedna z nich sa odohrala v horskom prostredí Malej Fatry. Pri páde dlhom asi tristo metrov zahynula žena, ktorá si chcela pri turistike oddýchnuť.

​51-ročná turistka sa vybrala na výlet so svojou kamarátkou, ktorá sa jej márne snažila pomôcť. Vyšliapali spolu na kopec Osnica a v osudný moment stačil jeden chybný krok, po ktorom nasledoval nešťastný pád. "Pani spadla smerom na východ do strmého, exponovaného žľabu. Bolo tam snehové pole, pošmykla sa a už letela dole," uviedol Matej Sloviak z HZS Malá Fatra. "Po tom, ako k nej zostúpila jej kamarátka, sa vďaka jej spolupráci podarilo vytiahnuť GPS súradnice, na základe ktorých sme vedeli lokalizovať miesto, kde sú," informoval Juraj Ondruš z HZS Malá Fatra.

Horským záchranárom na pomoc letel zo Žiliny aj záchranársky vrtuľník. "Chalani sa nachystali do mašiny, jedného kolegu zobrali na heliporte do vrtuľníka a leteli s ním na Osnicu," pokračoval Sloviak. "Lekárka leteckých záchranárov spolu s horským záchranárom boli vysadení do terénu pomocou palubného navijaka," vysvetlila hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. "Po príchode sme pacientke spriechodnili a zaistili dýchacie cesty a jej zdravotný stav zodpovedal tomu dlhému pádu," povedal Ondruš.

"Utrpela vážne poranenia viacerých častí tela, bola v bezvedomí a v kritickom stave. Záchranári sa ju snažili z miesta čo najrýchlejšie evakuovať," dodala Hopjaková. "Po medzipristátí v sedle Medziholie na základe zhoršenia jej stavu bola začatá resuscitácia," uviedol Ondruš. No i napriek veľkej snahe sa im túto ženu nepodarilo oživiť. "Záchranársky vrtuľník sa vrátil na svoju základňu, žiaľ, prázdny," uzavrela Hopjaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy