Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obral obete o milión eur. Postup polície preverila inšpekcia
Zdielať na

Obral obete o milión eur. Postup polície preverila inšpekcia

POPRAD / Podvodník oklamal svoje obete o vyše milión eur. Predával cudzie nehnuteľnosti a vydával sa za ich vlastníka. Niektorí poškodení neboli spokojní s postupom vyšetrovateľky popradskej kriminálky. Podľa nich mal byť páchateľ zadržaný skôr. Poslali tak podnety na inšpekciu ministerstva vnútra.

"Obvinený ponúkal na predaj nehnuteľnosti v Poprade za zvýhodnenú cenu, pričom ale nebol vlastníkom týchto nehnuteľností. Mal ich len v nájme," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik. Prvé škody sú vyčíslené na vyše milión eur, lenže poškodení sú presvedčení o tom, že sa im dalo predísť, keby vyšetrovateľka popradskej kriminálnej polície konala včas. Niektorí totiž podávali trestné oznámenia už pred pár rokmi.

Obrátili sa preto na inšpekciu ministerstva vnútra. "Útvar Úradu inšpekčnej služby v roku 2021 a 2022 prijal v súvislosti s predmetnými informáciami dve sťažnosti a vykonal osem operatívnych kontrol. O ich výsledkoch boli dotknuté subjekty oboznámené," reagovala na situáciu hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. Ďalej dodáva, že pri vyšetrovaní boli u troch subjektov zistené nedostatky, o ktorých boli informovaní príslušní nadriadení.

Dôvodom bola choroba

Na krajskom riaditeľstve sa prípad zastavil u vyšetrovateľky. Pri pátraní po príčine vysvitlo, že vyšetrovateľka mala zdravotné problémy. Najprv išlo o krátkodobé zdržanie, no neskôr šlo už o dlhodobú práceneschopnosť. Vtedy jej nadriadení zasiahli. "Došlo k prideleniu trestnej veci inému vyšetrovateľovi, ktorý v prípade ďalej konal," dodal Džobanik.

Ďalej uviedol, že na základe prijatia ďalších oznámení v marci roku 2023 rozšíril trestné stíhanie. V dôsledku toho obvineného 23. marca v Poprade zadržali. 40-ročný podvodník tak sedí vo väzbe a čaká na súdne pojednávanie. Poškodení veria, že bude právoplatne odsúdený a dúfajú, že sa k svojím peniazom raz dostanú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy