Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Štatistiky ukazujú väčší nárast odcudzenia bicyklov
Zdielať na

Štatistiky ukazujú väčší nárast odcudzenia bicyklov

SLOVENSKO / Jar prináša príjemnejšie počasie a viac cyklistov na cestách. Na druhej strane však platí, čím viac bicyklov, tým viac šancí pre zlodejov. O tom svedčia aj štatistiky.

Za bicykel dnes môžeme zaplatiť aj niekoľko tisíc eur, a to nahráva zlodejom. Nezastaví ich ani bezpečnostný zámok či pivnica. Ukradnutý bicykel už väčšina majiteľov nikdy neuvidí. "V minulom roku bolo zistených 717 prípadov krádeží bicyklov, z nich 27 percent prípadov bolo objasnených," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa prezídia Policajného zboru.

Situácia je tento rok horšia. Do konca februára zmizlo 81 bicyklov, čo je o dvadsať viac v porovnaní s minulým rokom. O svoj bicykel prišlo veľa Slovákov aj v uplynulých dňoch. Jedným z poškodených bol Martin z Bratislavy. "Zhruba pred 22. hodinou sme išli s bratrancom na bicykloch do jedného podniku. Následne sme zamkli oba bicykle dvomi hrubými reťazami o hrubšiu bránu a potom sme sa vrátili o hodinu a boli preč," povedal poškodený. 

Odborníci na cyklistiku odporúčajú svoj bicykel vybaviť čo najlepším zámkom, avšak v súčasnosti je najlepším riešením nespúšťať ho z očí.
Ak to však predsa nie je možné, podľa predajcov by mal zámok stáť aspoň 10 % z ceny bicykla. "Platí také pravidlo, že čím drahší zámok, tým je ťažší. Tie najlepšie zámky sú tvorené takými oceľovými plátmi, ktoré sú veľmi náročné na nejaké jednorazové precvaknutie," uviedol Martin Bartoš, predajca. 

Samozrejme, mať zámok nestačí, dôležité je bicykel aj správne uzamknúť. "Ideálne o koleso, rám a upnete to o stojan, ktorý je pri nejakom nákupnom stredisku. Alebo nejakom obchode," povedal Ľubomír Ondruš, predajca.

Poisťovne zaznamenali oproti minulým rokom nárast krádeží, a to v priemere o 10 až 20 prípadov mesačne. Najčastejšie sa zlodeji vlámali do garáži a pivníc, kde si bicykle často odkladáme. "Ak máte poistku na svoj majetok – byt alebo dom – a v rámci nej máte poistenú aj domácnosť, v rámci domácnosti máte proti krádeži krytý aj bicykel," ozrejmila Beáta Lipšicová, hovorkyňa poisťovne.

To aj v prípade, že vám bicykel ukradnú na ulici alebo z chodby paneláka. Musí však byť riadne uzamknutý o stojan alebo iný pevný bod. Žiaľ, keď si myslíte, že bicykel je na balkóne v bezpečí, mýlite sa. "Mali sme skúsenosť, kedy zlodej vyliezol po hromozvode na druhé poschodie po balkóne, vyhádzal odtiaľ bicykle na zem, kde mal komplica," dodal Bartoš. Pri kúpe použitého bicykla tiež sledujte sériové číslo, ak ho nemá, možno ste natrafili na kradnutý tovar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy