Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sninčania vyvážajú odpad o desiatky kilometrov ďalej pre chybu úradu
Zdielať na

Sninčania vyvážajú odpad o desiatky kilometrov ďalej pre chybu úradu

SNINA / Úradnícka chyba za milióny eur. Inšpekciu životného prostredia mali požiadať o predĺženie povolenia na vývoz odpadu na skládku. Prešvihli to asi o dva týždne. Namiesto piatich kilometrov tak Sninčania vozia odpad o desiatky kilometrov ďalej. A to nie je všetko. Skládku, ktorá im mala slúžiť ešte minimálne 10 rokov, musia uzavrieť a rekultivovať. Náklady na to sa odhadujú na státisíce.

"Bolo potrebné podať žiadosť o predĺženie platnosti tohto povolenia, táto žiadosť v stanovenom termíne nebola podaná," ozrejmila Marcela Miková, vedúca oddelenia výstavby MsÚ Snina. Lehotu prešvihli asi o dva týždne. Oneskorenú žiadosť aj odvolanie inšpekcia životného prostredia zamietla.

Sninčania teda definitívne prišli o povolenie na prevádzkovanie skládky. A hoci ju majú iba na skok, viac tu odpad vyvážať nesmú. Namiesto piatich kilometrov tak odpad vozia o desiatky kilometrov ďalej. A to znamená, že je to aj omnoho drahšie. "Vyvážame dodnes v podstate a stálo nás to zhruba ročne 150 000 €," uviedol Peter Vološin, primátor mesta Snina. 

Skládku sprevádzajú problémy od začiatku. Po prehratom súde museli protistrane vyplatiť vyše milióna eur, inšpektori životného prostredia uložili pokuty za takmer 25-tisíc eur a teraz prišla ďalšia. "Prevádzkovateľ bol zo zákona povinný požiadať o rekultiváciu skládky, čo sa ale nestalo, a preto mu bola uložená pokuta vo výške 4 500 €," povedal Dávid Vido, hovorca Inšpekcie životného prostredia.

Skládka má asi polstoročie a jej kapacita ani zďaleka nie je naplnená. Zmestilo by sa sem ešte 65-tisíc ton odpadu. "Plánovali sme, že to bude slúžiť táto skládka nielen pre mesto, ale aj pre okolité obce na takých 10, 15 rokov," doplnil Vološin.

Kým pred desiatimi rokmi Sninčania za vývoz platili 16 eur ročne na osobu, teraz je to 33. Dôvodom stopercentného nárastu sú jednak zvýšené náklady na vývoz, no aj poplatok do envirofondu či pre prevádzkovateľa skládky.

Radnica sa musí pripraviť na ďalší odliv peňazí. Skládku musia rekultivovať. Už v roku 2018 vypočítali, že to bude stáť asi 1,2 milióna eur. Za premeškanie lehoty radnica zvažuje personálny postih konkrétnej osoby. A riešia aj ďalšie problémy. "Ako ďalej, či budeme sami vyvážať, či budeme prenajímať si firmu, ktorá sa bude starať o odpad," dodal Vološin. 

Súvisiace články