Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vandali zničili skleníky slúžiace na terapie hendikepovaným
Zdielať na

Vandali zničili skleníky slúžiace na terapie hendikepovaným

ROŽŇAVA / 18 zničených sklenených tabúľ, po zemi rozbité sklo a škoda asi 3 000 eur. Tak to vyzeralo v skleníku, v ktorom znevýhodnení ľudia v rámci pracovných terapií sadia a starajú sa o úrodu. Vandali v Rožňave tak urobili škodu nielen na majetku.

"Vnútorné tabule sú rozbité, to znamená, že to bola hrsť kameňov sústredená presne na stred skleníka," opísal Milo Kováč z OZ Druživa. Hendikepovaní ľudia, a teda klienti domova sociálnych služieb nateraz nemôžu pokračovať vo svojich terapiách v skleníku. Vandali im ho zničili. "Musíme stopnúť sadenie a počkať na teplejšie počasie," dodal Kováč. S vandalmi mali v areáli problémy aj v minulosti. Pokreslené steny či zničený plot boli na dennom poriadku. "Ono sa to zbieralo a dá sa povedať, že teraz už pohár pretiekol," vyjadril sa Kováč.


Prípadom sa už zaoberajú aj policajti, ktorí ho nateraz objasňujú v zmysle zákona o priestupkoch ako priestupok proti majetku "Nie je vylúčené, že po vyčíslení výšky spôsobenej škody môže dôjsť k zmene právnej kvalifikácie," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová. "Pre mňa je to nepochopiteľné, že niekto má radosť z toho, že ničí cudzí majetok," dodal Kováč. Vandali si zrejme neuvedomovali, že to, čo ničia, má slúžiť tým najzraniteľnejším. "Títo ľudia nemajú veľa možností na sebarealizáciu, na výstup z tej svojej bubliny, v ktorej žijú," uviedol pán Kováč. Občianske združenie, ako aj polícia sa s prosbou o pomoc obracia aj na verejnosť. "Ak niekto videl podozrivé osoby, bolo by fajn, keby to nahlásil polícii," skonštatoval pán Kováč. "Na bezplatnom telefónnom čísle 158, alebo osobne na ktoromkoľvek útvare policajného zboru či formou súkromnej správy na oficiálnej stránke na Facebooku Polícia SR - Košický kraj," uviedla Ivanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy