Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obec nepovolila výkop hrobu, lebo by porušili zákon
Zdielať na

Obec nepovolila výkop hrobu, lebo by porušili zákon

VEĽKÁ LOMNICA / Pred pár dňami zahynula pod kolesami vlaku obyvateľka z osady vo Veľkej Lomnici. Dnes mala mať pohreb. Príbuzní ale nedostali od obce povolenie na výkop hrobu. Podľa starostu by bol porušený zákon. Hrob musí kopať iba odborne spôsobilá osoba.

Nebohá už nemala blízkych príbuzných, tak sa ľudia v osade rozhodli poskladať sa na jednoduchý pohreb. Vyzbierali 600 eur a jedna pohrebná služba bola ochotná spraviť rozlúčku aj s takouto sumou. Rodina tak požiadal obec o povolenie na výkop hrobu, lenže dostala zamietavú odpoveď, pretože by sa porušil zákon, no pohrebná služba tvrdí, že jamu môže vykopať ktokoľvek pod dozorom odborne spôsobilého správcu.

Podľa starostu zákon hovorí jasne, že jamu nemôže kopať ktokoľvek. Podľa zástupcu pohrebnej služby je sklamaný stanoviskom obce a podľa neho je dôvod preto, lebo nebohá pochádza z osady. Obec tvrdí, že hrajú na rasistický motív. Telo nebohej tak naďalej ostáva v chladiacom boxe, no pohreb by sa mal uskutočniť budúci týždeň. Pohrebná služba plánuje zabezpečiť pohreb a starosta trvá na podmienke, aby jamu kopala spôsobilá osoba, ktorá má na to oprávnenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy