Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sudca v prípade Kaliňáka a Brhela zistil závažné procesné chyby
Zdielať na

Sudca v prípade Kaliňáka a Brhela zistil závažné procesné chyby

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd odmietol obžalobu prokurátora podanú na Jozefa Brhela a Roberta Kaliňáka. Sudca zistil závažné procesné chyby, a to najmä porušenie práva na obhajobu. Polícia sa už k prípadu nevyjadruje. Ďalšie kroky podnikol Úrad špeciálnej prokuratúry. Obom hrozil až 12 ročný trest.

Národná kriminálna agentúra obvinila zo zločinu podplácania Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela ešte začiatkom februára 2023.

3.február 2023

Exminister vnútra ozrejmil, že vypovedať v ten deň nebude, ale chce, a nový termín navrhne prostredníctvom svojich obhajcov po tom ako mu umožnia
nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu.

10. február 2023

Obidvaja obvinení podali žiadosť o preskúmanie policajného postupu.

16. marec 2023

Vyšetrovateľka poslala Robertovi Kaliňakovi vyrozumenie o možnosti preštudovať spis, no nie na adresu, ktorú uviedol ako poštovú, ale prostredníctvom pracovníka NAKA na Špecializovaný súd, kde sa mal v tento deň ako obhajca nachádzať. Na súde nebol. Rovnako nevyšiel ani druhý pokus o osobné doručenie na adresu v Bratislave. Na termíne sa následne s vyšetrovateľkou nedohodol ani telefonicky. Robert Kaliňák sa vyjadril, že má nabitý program. Operatíve sa ani u obhajcu Jozefa Brhela v ten deň nepodarilo doručiť listovú zásielku.

20. marec 2023

Policajná vyšetrovateľka ráno opäť telefonovala Robertovi Kaliňákovi. Podľa nej stále nedoručil svoje ospravedlnenie a príslušné doklady. Večer poslal jeho
obhajca vyšetrovateľke e-mail. Ospravedlnil ich neúčasť a ako termín na preštudovanie spisu navrhol 17. apríl.

21. marec 2023

Vyšetrovateľka určila nový termín na naštudovanie spisu, a to na 27. marca. Uviedla, že nedostala ospravedlňujúci e-mail od obhajcu a daný termín ako aj spôsob doručenia ustanovila vzhľadom na jej iné povinnosti. Obhajoba navrhovala neskorší dátum - konkrétne 19. apríla, prípadne v máji vzhľadom na ich pracovné povinnosti.

27.marec 2023

Obhajca Roberta Kaliňáka sa dostavil na preštudovanie spisu a zároveň oznámil, že obvinený má covid.

28.3. 2023

Prokurátor ÚŠP GP podal obžalobu na Jozefa Brhela a Roberta Kaliňáka. Tú teraz sudca zamietol s odôvodnením, že nebolo dodržané právo na obhajobu.

Stanovisko ÚŠP
"Prokurátor ÚŠP podá proti rozhodnutiu samosudcu ŠTS sťažnosť. ÚŠP verí, že tak ako v minulosti, vyhovie právnej argumentácii ÚŠP Najvyšší súd SR."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy