Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pokračoval proces s Kaľavským: Vypovedali dvaja vyšetrovatelia
Zdielať na

Pokračoval proces s Kaľavským: Vypovedali dvaja vyšetrovatelia

PEZINOK / Dvaja vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry sa postavili pred súd. Nie v pozícii obžalovaných, ale ako svedkovia. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval proces s bývalým šéfom operatívcov NAKA Jánom Kaľavským. Čelí obžalobe z korupcie, ale aj z vynášania informácií.

Pred sudcom ako prvý vypovedal elitný vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Ján Čurilla. Ten uviedol, že práve vďaka Jánovi Kaľavskému sa niektorí zadržaní vopred dozvedeli o akciách Očistec či Judáš. "Keď sme realizovali pána Košča a keď bol zhrozený z toho, že sme ho realizovali bez jeho vedomia," povedal Čurilla. 

V rámci akcie Judáš bol napríklad obvinený aj bývalý námestník SIS Boris Beňa. Práve on podľa slov Jána Čurillu vyšetrovateľom povedal, že majú medzi sebou človeka, ktorý vynáša informácie a ktorý má zároveň prepojenie na Petra Košča. "Ako by som vám to povedal, je to možno na moju hanbu ale ja som bol posledný, ktorý by veril, že by vynášal. Bol to môj kamarát, poznali sme, bohužiaľ," doplnil Čurilla. 

Ako druhý v pozícii svedka vypovedal operatívec Národnej kriminálnej agentúry, ktorý potvrdil slová Jána Čurilu. "Na základe tých informácií, ktoré prišli priamo od tých ľudí, ktorí dostávali informácie čiže sami títo ľudia to potvrdili, odkiaľ to prišlo aký bol zdroj," povedal operatívec NAKA. Prokurátor označil výpovede oboch svedkov za pravdivé a autentické. "Bolo vidieť, že tí svedkovia naozaj miestami až problém si spomenúť na nejaké podrobnosti určite to neboli nejaké výpovede,ktoré by mali pripravené, vierohodné výpovede," spomenul prokurátor Ladislav Masár. 

Iný názor má ale obhajkyňa. Podľa jej názoru ani jeden zo svedkov neuviedol skutočnosť, na základe ktorej by bolo možné vyvodiť tento záver. "Že majú istotu alebo vôbec získali nejaké informácie o to, že konkrétne informácie o pripravovaných realizáciách Ján Kaľavský niekomu vyzradil," vysvetlila obhajkyňa Kaľavského Eva Mišíková. 

Ján Kaľavský predčasom odišiel zo Slovenska a nachádza sa v Bosne a Hercegovine kde požiadal o azyl. Všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o pomstu bývalých kolegov. "Za to, že som sa rozhodoval pravdivo vypovedať o nezákonných postupoch vyšetrovateľov, operatívcov NAKA a to takým spôsobom, akým sa dožadovali vyšetrovatelia, aby sme pracovali," povedal Kaľavský. Súdny proces pokračuje budúci týždeň v piatok. Obžalovaný expolicajt by mohol rozsudok spoznať v júni. Do tohto mesiaca sú naplánované pojednávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy