Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chcel si liečiť pľúca kvapkami z konope, zavreli ho na dva a pol roka
Zdielať na

Chcel si liečiť pľúca kvapkami z konope, zavreli ho na dva a pol roka

BRATISLAVA / Miloslav Weizer je však už doma pri rodine a zvieratách, ktoré ich ako farmárov živia. Týmto sa jeho príbeh nekončí. Naďalej mu za pestovanie rastlín hrozí vysoký trest. Zásadnú zmenu môže priniesť nové dokazovanie.

Miloslav Weizer je po dva a pol roku z väzby doma. Stáleho ho však stíhajú pre 3 rastliny konope s minimálnym obsahom účinnej látky THC. Vyrábal si z nich kvapky - takzvané Fénixové slzy, ktoré si predtým kupoval v Prahe. Tvrdí, že mu pomáhali pri vysokom tlaku a obštrukčnej chorobe pľúc.

Po zvítaní s rodinou ďalšie kroky Miloslava viedli na gazdovstvo. Po tak dlhom čase je pomoc ďalších rúk viac ako nevyhnutná. Sudca napokon vzal do úvahy Miloslavov zdravotný stav. Na slobode však musí splniť určité podmienky. "Súd uložil obžalovanému povinnosť raz za mesiac dostaviť sa k probačnému a mediačnému úradníkovi, zákaz požívania omamných a psychotropných látok a povinnosť podrobiť sa vykonávaniu testov" povedala hovorkyňa Krajského súdu Trnava Jana Kondáková. 

Celý prípad sa okrem toho bude posudzovať nanovo, keďže pôvodný rozsudok ,16 rokov väzenia a prepadnutie majetku, teda aj farmy, krajský súd zrušil. Na gazdovstve je však stále plomba. "Fyzicky treba znova vykonať dôkazy, zmerať koncentráciu THC v 3 roky starej sušine, to nie je možné. Myslím si, že nenájdu dostatok dôkazov a budú ho musieť pustiť domov," informuje odborník na drogové politiky Jakub Popík.

Zásadnú zmenu pre tento konkrétny prípad by priniesla aj novela trestného zákona, ktorú navrhuje minister Karas. "Ak by sa dnes súdilo podľa zamýšľanej novely, tak by pánovi Weizerovi hrozil maximálne rok," dodáva Jakub Popík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy