Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Politici kritizujú postupy policajtov. Hamran poukázal na taktiku
Zdielať na

Politici kritizujú postupy policajtov. Hamran poukázal na taktiku

BRATISLAVA / Tohto týždňové zadržanie a následné prepustenie podozrivých z vraždy študenta vyvolalo množstvo otáznikov. Úlohu vyšetrovateľov dokonca prevzali aj naši politici, ktorí neváhali kritizovať prácu policajného prezidenta. Ten naopak poukázal na taktiku. Zaujímavosťou je, že nejde o ojedinelý prípad. Podobnú taktiku vyšetrovania policajti zvolili aj pri vražde Jána Kuciaka.

V deň akcie s názvom KARMA policajný prezident najskôr informoval o ôsmych zadržaných mužoch. Keď sa po 48 hodinách ocitli na slobode, už sa hovorilo o desiatich. "Informovali sme, že prepustili 8 zadržaných osôb, ktoré boli podozrivé zo spáchania tohto skutku ale my sme ich zadržali 10," uviedol policajný prezident na tlačovej besede. Touto vetou policajný prezident odrovnal politikov, ktorí začali na sociálnych sieťach kritizovať prácu policajných vyšetrovateľov. Pôvodné informácie totiž hovorili o ôsmych zadržaných a následne o ôsmych prepustených.

"Akcia Karma zatiaľ vyzerá ako jedna z ďalších mediálnych akcií dnešného vedenia polície. Pán policajný prezident toto je na uterák," napísala Denisa Saková na sociálnej sieti. Okrem Sakovej reagoval aj poslanec Peter Pčolinský. "Vyjadrenia boli, že majú 110% dôkazy, už mi píšu vyjadrenie či to nie je mrhanie peniazmi," uviedol Pčolinský. 

Kritika politikov sa nakoniec ukázala ako neopodstatnená, keďže v policajnej cele skončili ďalší dvaja ľudia, z ktorých nakoniec jedného aj obvinili. "Ja som to konzultoval s vyšetrovateľom, my vieme, prečo tak komunikujeme, vieme prečo to tak robíme ako to robíme a vieme čo tým sledujeme," spomenul Hamran. 

Podľa bývalého vyšetrovateľa NAKA Petra Chudého nevie, aký mala polícia v tomto prípade zámer. "Polícia musí postupovať takticky a nemôže dať najavo páchateľovi, akými informáciami disponuje. Zámer sa často používa na rôzne operatívne legendy, aby zakryl svoje skutočné zámery," dodal Chudý. 

Podoba s prípadom Jána Kuciaka

Podobnú vyčkávaciu taktiku vyšetrovatelia zvolili aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 10 dní pred zadržaním páchateľov prokurátor zverejnil identikit muža. "My hovoríme, že sa tá osoba mohla pohybovať v tom čase v okolí miesta vraždy, nehovoríme, že tam určite bola. Obvinených nemáme, nemáme konkrétnych páchateľov. Ak by sme mali, obviníme ich, ale nie sme v takom štádiu," povedal v roku 2018 dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Napokon sa ukázalo, že na identikite bol syn priateľky strelca Miroslava Marčeka. Zvolená taktika nakoniec potvrdila podozrenia vyšetrovateľov. Mohli za to telefonáty medzi podozrivými po zverejnení identikitu. "Predovšetkým to chceme zatajiť pred ďalšími páchateľmi trestnej činnosti do budúcnosti. My im určite nechceme dávať návod na to, čomu sa majú vyhýbať," dodal prokurátor. 

Túto taktiku nakoniec mnohí kritizovali. Dôvodom bola samovražda muža na identikite, ktorú spáchal po zadržaní páchateľov. "Ja som vždy bol zástanca, aby sa médiám nehovorilo. Polícia tak ukáže, čo má v rukách a páchateľ môže zahladiť stopy a ujsť," uzavrel Chudý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy