Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Náročnú cestu za lepším životom neprežil štvorročný chlapček
Zdielať na

Náročnú cestu za lepším životom neprežil štvorročný chlapček

VLKYŇA / Nelegálni migranti v ostatných mesiacoch často prechádzajú obcou Vlkyňa, ktorá sa nachádza ani nie kilometer od zelenej hranice s Maďarskom. Aj tento týždeň policajti zadržali skupinu sýrskych utečencov. Žiaľ, dlhú cestu za lepším životom neprežil 4-ročný chlapček.

Cudzinci zabúchali na dvere pani Evy okolo jednej v noci. Hoci im nerozumela, pochopila, že súrne potrebujú pomoc. "Chceli, aby sme pomohli zavolať sanitku, záchranku aj políciu," uviedla obyvateľka obce Eva. Situácia bola veľmi vážna. 4-ročný chlapček už nejavil známky života. "Už nedýchal, modrel, studený bol. Aj nechty mal modré. Pomohli sme im, ako sme vedeli," dodala Eva. 

Nielenže zavolali na tiesňovú linku, ale následne sami dieťaťu poskytli prvú pomoc. Pomáhal im pri tom odborník. "Operátor linky tiesňového volania do príchodu záchranárov v súčinnosti so svedkami udalosti realizoval telefonicky asistovanú neodkladnú resuscitáciu dieťaťa," dodal Martin Balko, hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby. "Masírovala som ho. Stláčala som mu to malé srdiečko. Všetko som robila, čo mi povedali, kým neprišla sanitka," povedala obyvateľka Timea. 

V oživovaní pokračovali aj zdravotníci, no sýrsky chlapček aj napriek úsiliu všetkých zomrel. Pravdepodobne mal zdravotné problémy. Ostatných nelegálnych utečencov prichýlili domáci do príchodu cudzineckej polície. "Zima bola v noci, tak som ich pustila dnu," dodala pani Eva. 

"Nakoľko bolo počas konania zistené, že ide o štátnych príslušníkov Sýrskej arabskej republiky, vznikli prekážky na ich administratívne vyhostenie. Po vykonaní potrebných úkonov boli všetci cudzinci z oddelenia prepustení. Prostredníctvom operačného strediska boli zistené podrobnosti k nebohému dieťaťu, o čom boli jeho rodičia následne informovaní," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Zuzana Hrabovská. Ešte stále nie je jasné, či dieťa pochovajú na Slovensku. Podľa našich informácií jeho rodičia prejavili záujem o prevoz tela do rodnej krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy