Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudské kosti v areáli školy: Čo sa skrýva pod chodníkmi Bratislavy?
Zdielať na

Ľudské kosti v areáli školy: Čo sa skrýva pod chodníkmi Bratislavy?

BRATISLAVA / Ľudské kosti objavili deti v areáli základnej školy, keď sa hrali na archeológov. O kostrovom náleze v Bratislave informovala TV JOJ ako prvá. Podobných úlomkov môže byť pod Starým mestom množstvo.

​Kosti našli žiaci na dvore školy

Úlomky pozostatkov kostí našli deti na dvore základnej školy, ako aj v skleníku v rámci aktivity v družine. Bolo krátko po pätnástej hodine, keď boli žiaci na čerstvom vzduchu spolu so svojim vychovávateľom. Ten si pre nich pripravil zaujímavú úlohu. Na dvore chcel s deťmi pripraviť pôdu v skleníku a na svahu na sadenie nových rastlín. "Keďže je taký tvorivý, tak nakázal deťom, aby si priniesli nejaké náradie ako lopatky a štetce. Že sa budú hrať na archeológov," uviedla riaditeľka školy,  Etela Hessová.

No to ešte nevedel, že pri vykopávaní hliny deti naozaj nájdu niečo nezvyčajné. Nachádzali sa tam úlomky z kostí, no nevedel, či ide o ľudské pozostatky. "Keďže sa mu to nepozdávalo, tak to odfotil nejakému známemu. Ten potvrdil, že ide o ľudské kosti, tak sme privolali políciu," dodala riaditeľka. Policajti miesto nálezu strážili a čakalo sa na obhliadajúceho lekára. Privolaný bol aj archeológ. Úlomky museli podrobne prezrieť a analyzovať. "Obaja potvrdili, že sa jedná o ľudské pozostatky, kostrové pozostatky staré približne 200 rokov. Následne ich zaistil krimi technik a budú odoslané k ďalším potrebným úkonom," vysvetlil hovorca KR PZ v Bratislave, Michal Szeiff.

Pozostatky sa môžu nachádzať na viacerých miestach Bratislavy

Podľa odborníka môžu nálezy takýchto ľudských pozostatkov na území Starého mesta siahať až do 17. storočia. To znamená, že sa denne prechádzame po chodníkoch a ani nevieme, čo všetko sa pod nimi skrýva. "V polohe Podjavorinskej ulice by prichádzalo do úvahy, že sa môže jednať o pozostatky zo starého evanjelického cintorína," vysvetlil archeológ Branislav Resutík. Podobné nálezy pomáhajú archeológom pri doplňovaní informácií do dejín, o ktorých neexistujú žiadne poznatky či dôkazy. "Na mnohých miestach sa nachádzajú pozostatky uložené nepietne, zasypané stavbami. Napríklad od Bratislavského hradu, na viacerých miestach v Starom meste, tiež na Hlavnom námestí," dodal archeológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy