Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bez pohybu a s drôtom vrytým do krku. Psík trpel dlhé týždne
Zdielať na

Bez pohybu a s drôtom vrytým do krku. Psík trpel dlhé týždne

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Na pracovníkov karanténnej stanice čakal v spišskonovoveskej osade Vilčurňa bolestivý pohľad. Pri chatrči našli psíka, ktorý mal okolo krku obmotaný drôt a handru. Zranené zviera okamžite vzali preč.

Psíka v zúboženom stave našli pri tomto dome v miestnej osade. Jeho majiteľka tvrdí, že ho na drôt priviazala preto, že bol agresívny. Drôt sa zvieraťu vryl do kože, na krku tak mal zopár hnisajúcich rán. Podľa majiteľky bol takto priviazaný dlhé dni. "On bol na tom drôte priviazaný. Mal ho okolo krku obtočený. S tým, že drôt bol v dĺžke asi 20 cm a druhý koniec drôtu bol priviazaný o starú chladničku," povedala pracovníčka karanténnej stanice Antónia Šavelová. 

Podľa Evy Holubovej, majiteľky psa, bol takto pes priviazený mesiac. Videla, ako bol zranený, a bolo jej to ľúto, len bol agresívny. Spišskonovoveská odchytovka reagovala na podnet od pracovníka štátnej veterinárnej správy. Aby prišli pre psíka, ktorý je v nevhodných podmienkach. Chlpáč potreboval urgentné ošetrenie. "V celkovej narkóze mu bol z krku odstránený drôt. A kus nejakej handry, ktorú mal zarezanú tiež v krku. Nemohol si ľahnúť, nemohol sa skryť. Jedine, čo mohol, len sedieť a okolo neho boli len výkaly. Žiadna strava, žiadna voda, nič. Absolútne nič," dodala Šavelová. 

Nad týmto týraním psíka neveriacky krútila hlavou aj skúsená veterinárka. Tá už počas praxe videla kadečo, no toto je z tých extrémnejších zážitkov. "Môže ísť o veľmi vážne zranenia, kedy dochádza k potlačeniu rastu v celom rozsahu v krku, kde sa nachádzajú veľmi dôležité cievy, nervy. Môže dôjsť k opuchu celej hlavičky a následne aj k úhynu takéhoto zvieratka, keď sa to nerieši," dodala veterinárka Ľudmila Mojcherová.

Ako uviedol náčelník mestskej polície Ľubomír Chroust, polícia obdržala žiadosť o poskytnutie účinnosti vo veci podozrenia týrania zvierat v rómskej osade Vilčurňa. "Na mieste bolo zistené podozrenie, že psík, ktorý bol dlhodobo priviazaný drôtom, nie reťazou, je zjavne zranený. Psíka sme brali do mestského útulku," konkretizoval Chroust. V tomto prípade vyznieva zvláštne, že zamestnanec štátnej veterinárnej správy nepodal trestné oznámenie. Spišskonovoveskí policajti totiž takýto prípad neevidujú. Štátny veterinár s nami komunikovať odmietol. Po kompletnom doliečení bude tento približne dvojročný psík určený na adopciu. Na nových majiteľov bude čakať v spišskonovoveskej karanténnej stanici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy