Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí záchranári opäť zasahovali: V horách uviazla rodina z Lotyšska
Zdielať na

Horskí záchranári opäť zasahovali: V horách uviazla rodina z Lotyšska

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Štvorčlenná rodina z Lotyšska sa vydala na túru do Slovenského raja v zime a silnom vetre. Ich 7-ročná dcéra dokonca spadla v rokline do potoka. Chlapom z Horskej záchrannej služby (HZS) trval zásah niekoľko hodín. Dievčatko poriadne premrzlo, no otec sa našťastie zachoval duchaprítomne.

Horskí záchranári museli na túto záchrannú akciu vytiahnuť aj snežný skúter, hore v kopcoch bolo totiž ešte množstvo snehu. Veľký sokol je jedna z najdlhších roklín v Raji. Rodinka z Lotyšska išla na túto túru dosť nepripravená. A navyše vyrazili neskoro. "Dieťa im spadlo do vody a keďže bolo podchladené a premočené, nedokázalo pokračovať. Vyrazili sme tam vo večerných hodinách. Síce tu panujú jarné podmienky, ale v horách je ešte stále zima," uviedol Miroslav Jež, zasahujúci záchranár HZS Slovenský raj. 

Rodinka ich čakala v závere rokliny, na Glackej ceste. Pre veľké množstvo snehu mali problém sa k ním dostať aj záchranári, ktorí Slovenský raj dokonale poznajú. Počasie bolo poriadne nevľúdne. "Museli sme ísť dvoma terénnymi vozidlami a snežným skútrom. S dosť veľkými problémami sme sa ku nim ale dostali. Trvalo dosť dlho, kým sme ich dostali z toho terénu. Vonku bolo okolo -2 stupňov. Fúkal silný severný nárazový vietor, takže pocitová teplota mohla byť aj - 15 stupňov," opísal situáciu Jež.

Rodinku našťastie našli oddychovať pri ohni, ktorý založila hlava rodiny. Tento zásah sa skončil šťastne. Turistov zateplili, podali im teplé nápoje, a tak sa už bez problémov dostali k svojmu autu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy