Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľahostajnosť k životnému prostrediu: Stojisko vozíkov v Malom Dunaji
Zdielať na

Ľahostajnosť k životnému prostrediu: Stojisko vozíkov v Malom Dunaji

BRATISLAVA / Ľahostajnosť k životnému prostrediu zo strany niektorých obyvateľov hlavného mesta nepozná hranice. Častokrát si to odnesú práve brehy a vody Malého Dunaja. Jeden z jeho prítokov si dokonca ľahko môžeme pomýliť so stojiskom nákupných vozíkov.

Záhradkári, ktorí majú pozdĺž prítoku svoje pozemky hovoria o neutíchajúcom probléme. Neporiadok v okolí chatiek však nie je ani zďaleka tým jediným. "Od kedy tu mám záhradu, už je to asi 8 rokov, tak som si všimol, že je tu veľký neporiadok. V rámci možností sme aj niečo upratali," uviedol Marek, jeden zo záhradkárov.

Časť Malého Dunaja, ktorá tečie cez záhradkársku oblasť, miestami pripomína doslova nákupné stredisko. Jeho dno aj hladinu tvoria desiatky nákupných vozíkov. Znechutení sú pochopiteľne aj samotní rybári. Niektorí poukazujú na to, aby sa o vyčistenie vody postaral rybársky zväz, keďže má ísť o o jeden z ich revírov. "Problém sa kopí rýchlejšie ako ho stíhame odstraňovať. V tomto prípade my nemôžeme byť jediná organizácia alebo jediný subjekt, ktorý sa bude zaoberať tým odstraňovaním," uviedol Andrej Rakovský, rybárska stráž Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava II. 

Kto znečistené parcely spravuje sa nám do uzávierky zistiť nepodarilo. Jasno v tom nemajú ani miestne časti. K situácii sa vyjadril aj rezort životného prostredia. "Ak sa šetrením nezistí osoba zodpovedná za vytvorenie nelegálnej skládky, podľa zákona ju musí odstrániť obec, na území ktorej vznikla," informoval Juraj Smatana, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. 

"Sú tu bezdomovci, ktorí tu rozoberajú nejaké budovy. Nájdu nejaký materiál a asi to berú do zberných surovín. Potom ten košík nechajú tu," uviedol záhradkár Marek. Mestská polícia preverovala v minulom roku v okolí viacero podnetov. Týkali sa predovšetkým ľudí bez domova a pálenia vozíkov či káblov. Riešili aj ukradnutú dopravnú značku. Vo vode skončili vozíky z viacerých potravinových reťazcov. Jeden z nich okamžite prisľúbil, že vozíky odstráni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy