Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nájomníčka sa do bytu mala nasťahovať s dieťaťom a babkou, nakoniec tam žilo 10 ľudí. Neskôr pribudol ďalší problém
Zdielať na

Nájomníčka sa do bytu mala nasťahovať s dieťaťom a babkou, nakoniec tam žilo 10 ľudí. Neskôr pribudol ďalší problém

NOVÉ ZÁMKY / Prenajať byt je síce ešte aj dnes dobrá investícia, ale ani tá najlepšia zmluva majiteľa pri problémoch neochráni. Pani Erika z Nových Zámkov si ich užila dosť. Jej byt nahradil aj sociálne zariadenie a nakoniec si ho musela dať do poriadku na vlastné náklady.

Prenájmu dvojizbového bytu predchádzala písomná zmluva. Majiteľka bytu ju spísala u advokáta na vlastné náklady. Nájomníčka sa doň mala nasťahovať s dieťaťom a babkou. "Keď som zbadala tú pani, tak som sa veľmi tešila, lebo naozaj na mňa pôsobila super dojmom," povedala pani Erika. 

Pani Erika je mama samoživiteľka, nájomné malo pomôcť rodine do rozpočtu. Zakrátko zistila, že nájomníčka má ďalšie deti. "Kontaktovali ma aj z detského domova, pani vychovávateľka, vraj som dovolila, aby tu boli cez letné prázdniny," dodáva pani Erika. Ako mama sa snažila nájomníčku pochopiť, ale veci nabrali rýchly spád. Neplatenie nájomného v plnej výške bol ten najmenší problém.

"Sociálna kuratela rozhodla bez môjho vedomia, že tie deti tu môžu byť dovtedy, kým nepríde rozhodnutie zo súdu, tak som sa pýtala, ako je to možné, na moje náklady," povedala ďalej majiteľka bytu. A tie stúpali súbežne s emóciami. "Začala sa mi tá pani vyhrážať, že na to nemám právo, že kam ona pôjde, lebo ona má malinkého chlapčeka," dodáva pani Erika.

Pani Erika z dôvodu porušenia zmluvy nájom vypovedala. Susedia jej volali, že vy byte žije až 10 ľudí. Nájomníci z bytu odišli, ale pribudol ďalší problém. "Povedala, že tieto veci nepotrebuje, ona to nemá kam dať a môžem sa postarať za vlastné náklady na vypratanie a dezinfekciu. Zhrozená som, bojím sa tej faktúry, čo ma čaká od apríla," priznáva majiteľka bytu. 

Investícia do nehnuteľnosti za účelom prenajatia je stále výhodná forma sporenia, ale prináša riziká. "Tie riziká sa nedajú absolútne eliminovať, ale určitými krokmi sa dajú predísť zbytočné nedorozumenia, resp. tie riziká sa dajú znížiť," informuje Zsolt Szabó, majiteľ realitnej kancelárie. Základom je kvalitná zmluva a klauzula o kaucii, ktorú nájomník musí vyplatiť vopred. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy