Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Nový pas im referentka nechtiac označila ako stratený. Úradnícka chyba rodinu stála dovolenku
Zdielať na

Nový pas im referentka nechtiac označila ako stratený. Úradnícka chyba rodinu stála dovolenku

SKALICA / Ani pas, ani dovolenka. Do zamotanej situácie sa dostala rodina zo Záhoria. Vybavovali si nové pasy, ale jeden z nich bol hneď od jeho vydania neplatný. Na dovolenku sa nakoniec nedostali a peniaze im nikto nevráti.

Asi každý dovolenkár pozná taký ten letiskový pocit. Stres pomaly opadáva a my už sa nevieme dočkať vytúženého mora. Predstavte si ale, že vašej dovolenke dá stopku práve cestovný pas. Rodina chcela vycestovať na dovolenku do Turecka. Nové cestovné doklady si vybavovali na oddelení dokladov v Skalici. Problém nastal v momente, keď od nich pracovníčka vypýtala starý pas ich 4-ročnej dcéry. "Ten som asi pri sťahovaní stratila, takže sme starý pas neodovzdali. Povedala mi, že mám vypísať papier o strate," povedala Hana. A tu nastal ďalší problém.

"O dva mesiace sme leteli na dovolenku. Prišli sme na pasové oddelenie na letisku v Bratislave a tam nám zistili, že dcérin nový pas je vyhlásený za stratený," pokračovala Hana. Referentka totiž pri vypisovaní papiera o strate starého pasu, napísala číslo toho nového, ktorý im práve vydávala. Preto sa nový pas stal v momente nepoužiteľným. To, že urobila chybu, vyplýva aj z odpovede, ktorú rodine zaslalo ministerstvo vnútra po tom, čo podali sťažnosť: "Prešetrením sťažnosti bolo kontrolným orgánom zistené, že referentka oddelenia dokladov vám vydala nový cestovný doklad, pričom ho následne omylom zaevidovala do systému ako stratený, čím došlo z jej strany k porušeniu zákona."

Od ministerstva vyžadovali aj náhradu škody. V tomto prípade teda vyše 2000 eur, ktoré rodina dala za dovolenku v Turecku. "Hoci došlo k naplneniu podmienky nesprávneho úradného postupu, nie je splnená podmienka existencie škody. Vy ako aj ostatní členovia vašej rodiny a známi ste mali platné cestovné doklady, a preto im nič nebránilo vo vycestovaní na dovolenku," uviedlo ministerstvo.

"To by som v živote nedopustil, aby som išiel bez dcéry. Išiel som tam kvôli tomu, aby sme strávili spolu čas pri prvej dovolenke pri mori," vyjadril sa Jozef. Hneď z letiska išli vybaviť ďalší pas s nádejou, že odletia na ďalší deň. Cestovka už pre nich ale nevedela vybaviť žiadny let z blízkeho okolia Bratislavy. ​"Je potrebné, aby si každý občan uplatnil škodu správnym spôsobom. Nie je možné vznik škody len tvrdiť, ale ho aj preukázať," vysvetlil právnik Milan Ficek.

Súvisiace články