Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Špecializovanom trestnom súde pokračovala výpoveď jedného z kľúčových svedkov v kauze Mýtnik
Zdielať na

Na Špecializovanom trestnom súde pokračovala výpoveď jedného z kľúčových svedkov v kauze Mýtnik

BANSKÁ BYSTRICA / Michal Suchoba, jeden z kľúčových svedkov v kauze Mýtnik, v utorok 21. februára prišiel do Banskej Bystrice. Na Špecializovanom trestnom súde pokračovala jeho výpoveď v prípade predraženého nákupu IT systémov pre Finančnú správu. V utorok 21. februára odpovedal na otázky obhajcov.

Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces v kauze Mýtnik. Michal Suchoba prvýkrát na súde vypovedal ešte minulý rok, dnes odpovedal na otázky obhajoby. Tá ho od začiatku spochybňuje, tvrdia, že klame a vypovedá účelovo. "Lieta sem z Dubaja, aby osočoval mňa, môjho otca a iných ľudí," povedal obžalovaný Jozef Brhel mladší. 

Na pojednávaní sedí Dušan Selko, znalec z odboru psychológie, ktorý na návrh obhajoby sleduje Suchobovu výpoveď. Práve firma Michala Suchobu mala profitovať z IT tendrov pre finančnú správu. O čom na súde vypovedal a opísal aj to, ako fungovala schéma, cez ktorú tiekli peniaze za licencie. Išlo o firmy v Čechách či na Malte.

V kauze Mýtnik ide o predražené nákupy IT systémov, v obžalobe je spôsobená škoda vyčíslená na 45 miliónov eur. Skupina šiestich mužov čelí obžalobe z legalizácie príjmu z trestnej činnosti aj korupcie. Medzi obžalovanými je bývalý poslanec HZDS Jozef Brhel a jeho syn, ďalej Milan Grega, bývalý úradník Finančnej správy, či Radko Kuruc, bývalý štátny tajomník na ministerstve financií. Pojednávanie pokračuje aj v ďalších dňoch, vypovedať príde bývalý funkcionár finančnej správy Daniel Čech.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy