Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podarilo sa mu prežiť požiar, zahynul pri dopravnej nehode
Zdielať na

Podarilo sa mu prežiť požiar, zahynul pri dopravnej nehode

GBELCE / Dvaja policajti z Bátorových Kosíh začiatkom januára zachránili život mužovi. doslova ho vyniesli z horiaceho domu. Za odvážny čin ich ocenil aj minister vnútra. Mladým policajtom sa však zachránený muž už poďakovať nestihol. Mesiac po požiari totiž zahynul pri dopravnej nehode.

"Služba začala normálne. Nastúpili sme do roboty, vykonali sme inštruktáž a okolo 7. hodiny kolega dostal hovor od operačného dôstojníka, že v obci Gbelce má horieť," uviedol Erik Švejcha, ocenený policajt Obvodného oddelenia Policajného zboru Báthorové Kosihy. Policajti vyrazili na miesto, aj keď obec Gbelce nespadá do ich policajného obvodu. "Patrí to pod Štúrovo ale sme bližšie. Povedali, aby sme tam išli, že nejaký pán sa nachádza vo vnútri a hasiči sú na ceste," povedal Róbert Laczó, ocenený policajt Obvodného oddelenia Policajného zboru Báthorové Kosihy.

Cesta z Bátorových Kosíh do obce Gbelce má približne 10 kilometrov. Policajnej hliadke trvala v noci 7 minút. Poručík Róbert Laczó a podpráporčík Erik Švejcha sú policajtmi 7 rokov. Pred horiacim domom stáli susedia, ktorí vraveli, že v dome je 61-ročný majiteľ odmietajúci odtiaľ vyjsť. Erik, ktorý bol spolujazdcom, bez zaváhania vbehol do domu, kým jeho kolega Róbert zaparkoval auto. "Povedal som mu, nech si dáva pozor, aby sa nenadýchal splodín, lebo aj z vchodových dverí už išiel čierny hustý dym," uviedol Laczó.

"On stál na jednom mieste na chodbe a pozeral na ten oheň. Nechápal, čo sa deje, tak som ho chytil za ruku a chcel som ho vytiahnuť von. Ale keď sme sa dostali pred tú chodbu, na drevenú prístavbu, tak sa zachytil o zábradlie," opísal Švejcha. Vtedy mu už na pomoc pribehol jeho kolega. "Trochu kládol odpor, tak som ho musel trošku silou trhnúť. Potom sa ale nejakým spôsobom chytil zábradlia druhýkrát, a tak ho kolega chytil do jednej ruky, ja do druhej a vyniesli sme ho k autu.  Kolega ho následne zobral k ďalšiemu domu," doplnil Laczó.

​Opitý muž s políciou nespolupracoval

Muž bol podľa slov policajtov značne pod vplyvom alkoholu. "Mal viditeľné popáleniny v oblasti tváre, popálený nos a ucho. Bol značne pod vplyvom alkoholu a nechcel spolupracovať. Stál na jednom mieste, tak sme ho vyviedli za použitia sily," uviedol Švejcha. Policajti muža dostali do bezpečia. Stihli ešte preparkovať auto, lebo videli, že v dome je aj propán-butánová fľaša a hrozilo, že vybuchne. Susedov zaviedli do bezpečia a do desiatich minút prišli aj hasiči, ktorí ihneď začali s hasením.

"Videli sme, že muž kašľal, tak mu bola privolaná rýchla zdravotnícka pomoc. Poskytli mu prvotné ošetrenie a potom ho previezli do nemocnice v Nových Zámkoch," uviedol Laczó. Situáciu skvele vyhodnotil aj operačný dôstojník tým, že poslal hliadku zo susedného okresu. Policajtom zo Štúrova by to trvalo minimálne dvakrát tak dlho. "Keby prišli až po tých dvadsiatich minútach a my by sme tam neboli vyslaní, tak pán s veľkou pravdepodobnosťou by bol v dome zhorel," doplnil Laczó. Odvahu oboch policajtov ocenil vyznamenaním aj minister vnútra.

Svojim záchrancom ale nestihol poďakovať

Po niekoľkých dňoch pustili 61-ročného Pavla z nemocnice a s kamarátom zo susedstva začal pracovať na stavbe v Nitre. V piatok, 17. februára, prišil o život pri nehode pri Gbelciach spolu s 23-ročným kamarátom. Auto sa v hmle na klzkej ceste prevrátilo do 2-metrovej priekopy. "Zamrzí to. Je to smutná vec, že pri takej autonehode vyhasol ľudský život," uviedol Švejcha. "Osud mu to takto priniesol, bohužiaľ. Je to veľká škoda, že vyhasli dva ľudské životy," uzavrel Laczó.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy