Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrovská tragédia, pri ktorej zomrela tehotná žena aj s dieťatkom: Lekár na súde vyhlásil, že je nevinný
Zdielať na

Obrovská tragédia, pri ktorej zomrela tehotná žena aj s dieťatkom: Lekár na súde vyhlásil, že je nevinný

TREBIŠOV / Obrovská tragédia sa udiala v roku 2016 v Trebišove. Do nemocnice vtedy prišla rodiť 22-ročná Stela. Dieťatko už lekári nemohli zachrániť a po komplikáciách zomrela aj matka. Pre možné pochybenie lekára sa prípad dostal pred súd.

Mladá tehotná žena sa sťažovala na bolesti brucha. Do nemocnice ju priviezol manžel. "Oznámili nám, že dieťatku nebije srdiečko a šla na cisársky rez," povedal manžel nebohej Stely Štefan Kállai. Stela mala vnútorné krvácanie.

Po prvej operácii musela pre zhoršenie zdravotného stavu nasledovať ďalšia. Práve v tomto čase sa o ňu staral lekár, ktorý nemal potrebné vzdelanie. "Bez príslušnej špecializácie z anestéziológie a intenzívnej medicíny nevykonával všetky zdravotnícke úkony súvisiace s liečbou pacientky ,lege artis‘ – medicínsky správne," uviedla hovorkyňa krajskej prokuratúry v Košiciach Jarmila Janová.

Ženu museli po operácii oživovať a neskôr zomrela

Podľa prizvaných znalcov pochybil lekár, keď ku pacientke neprivolal špecialistu a nekonzultoval jej preloženie na vyššie pracovisko. "Čo bolo v príčinnej súvislosti so vzniknutým následkom – smrťou pacientky." dodala Janová.

Lekár na súde vyhlásil, že je nevinný, no vypovedať odmietol. Chybu vraj neurobila ani nemocnica. Opiera sa o záver vyšetrovania expertov z úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Potvrdili, že nemocnica a všetci zainteresovaní lekári poskytli pacientke zdravotnú starostlivosť štandardným spôsobom a správne," povedal hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ. Mladá žena mala vrodenú chorobu sleziny. Znalci preto nemôžu garantovať, že by pri správnej liečba prežila.

Lekár je obžalovaný z prečinu usmrtenia

"Pacientka do nemocnice už prišla v kritickom stave s vážnym vnútorným krvácaním," dodáva Kráľ. Pre lekára sa môže prípad skončiť za mrežami. "Obžalovanému v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody od 2 do 5 rokov," uviedla Jarmila Janová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy