Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stovky vyrúbaných stromov a škody za desiatky tisíc eur. Výrub prešetrujú enviropolicajti
Zdielať na

Stovky vyrúbaných stromov a škody za desiatky tisíc eur. Výrub prešetrujú enviropolicajti

RADVAŇ NAD LABORCOM / Stovky vyrúbaných stromov a škody za desiatky tisíc eur. Megavýrub prešetrujú enviropolicajti na Zemplíne. Niekto stromy vyťal bez toho, aby na to mal súhlas. Štátna ochrana prírody hovorí o ohrození viacerých chránených druhov živočíchov. Rúbalo sa totiž v chránenom vtáčom území Laborecká vrchovina.

Za obcou Radvaň nad Laborcom v smere na Oľku v medzilaborskom okrese miestni zaregistrovali masívny výrub. Už sa na to nedalo pozerať. Tak okomentoval situáciu muž, ktorý na podľa neho problémové výruby upozornil. A ukázalo sa, že niekto naozaj ťal, hoci nemal. "Všetky tieto výruby, ktoré tu teraz vidíme, sú vlastne vyrúbané bez súhlasu. Bol bývalý ovocný sad, takže tu bolo ešte zopár pekných jabloní, ktoré mohli plniť funkciu. Tie jablone ešte plodili. Tieto ovocné dreviny ponechávame práve kvôli tým druhom vtáctva, pre ktorých sú zaujímavé z hľadiska hniezdenia. Boli vyrúbané vlastne tie dreviny, ktoré sú zaujímavé z hľadiska opeľovačov," uviedla Anna Macková z chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty.

Plochu výrubu merali aj dronom. Enviropolicajti v prípade začali trestné stíhanie vo veci porušovania ochrany stromov a krov. Zisťujú, kto za nelegálny výrub ponesie zodpovednosť. "V súčasnosti prebiehajú vyšetrovacie úkony a bola zabezpečená dokumentácia miesta činu s použitím špeciálnej techniky," uviedol hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka. Táto lokalita patrí do prvého územného stupňa ochrany.

Je to však zároveň chránené vtáčie územie Laborecká vrchovina. Necitlivý zásah tak mohol ohroziť viaceré predmety ochrany. "Penica jarabá a pŕhľaviar čiernohlavý, krutihlav hnedý, vlastne všetky druhy vtákov, ktoré sú viazané na takéto krovinové porasty a solitérne stromy, čiže minimálne 5 druhov. Zároveň je to lokalita, kde evidujeme výskyt modráčika čiernoškvrnitého, takže ten si vyslovene vyžaduje takú mozaikovitú štruktúru krajiny a nie trvalý trávny porast, ktorý bude vyrúbaný naholo," dodala Macková. 

Ako ďalej dodal slivka, rozsah konania zatiaľ nie je presne vyčíslený. "Vzhľadom na počet vyrúbaných stromov, ktorých je približne 200, predpokladáme škodu až v desaťtisícoch eur," ozrejmil Slivka. V závere Macková dodala, že návrat do stavu, aby plnil funkciu, ktorú doteraz, bude dlhodobý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy