Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pozor na sladkosti za volantom. Prísť o vodičák môžete aj vďaka čokoládovej tyčinke
Zdielať na

Pozor na sladkosti za volantom. Prísť o vodičák môžete aj vďaka čokoládovej tyčinke

BRATISLAVA / Redakciu Krimi kontaktoval Lukáš, ktorý pred jazdou v aute zjedol čokoládovú tyčinku. Tá ale obsahovala alkohol. Keď ho zastavila hliadka, trocha z nej nafúkal. Hoci opakovaná skúška na zistenie alkoholu v dychu ukazovala rovnú nulu, policajti mužovi zadržali vodičák.

Lukáš je abstinent, no po celom dni v práci sa chcel rýchlo najesť. V obchode si preto kúpil dve tyčinky. Ešte počas toho ako šoféroval a jedol, ho zastavila hliadka. Nafúkal 0,33 promile. Po pätnástich minútach ale dreger hlásil nulu. "Oni boli úplne zmätení a nevedeli, čo majú robiť. Povedali, že ja musím ísť na krv na vlastné náklady, aby som im preukázal svoju nevinu, že nemám právo, aby som išiel s nimi. Policajt mi povedal, že neverí, že som mohol nafúkať z tej tyčinky," opísal Lukáš.

Výsledky krvi v nemocnici boli negatívne, no vodičský prekaz stále v rukách nemá. "Hliadka PZ je povinná vodiča pred vykonaním dychovej skúšky poučiť o tom, či pred vykonaním nepožil látku, potravinu, nápoj, ktorý by ovplyvnil výsledok dychovej skúšky," uviedol riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ, Tomáš Vrábeľ. Málokto vie, že aj v bežných potravinách, medzi ktoré patrí čokoláda, sa môže vyskytovať alkohol. Reportéri Krimi si to vyskúšali na vlastnej koži. Nakúpili sladkosti, v ktorých je hrozba, že počas policajnej kontroly nafúkajú. "Samozrejme výsledok takejto skúšky je len krátkodobý, pri opakovanej dychovej skúške sa takýto výsledok neprejaví," upresnil Vrábel.


Reportérke Nicol Richterovej stačila jedna tyčinka, aby nafúkala v prepočte približne štvrť promile. 4 čokoládové tyčinky spôsobili Jurajovi Hajdinovi po prepočte takmer pol promile. Po pätnástich minútach, obaja nafúkali nula promile. "Len v ústach to zachytí, v dychu. Neprejde to cez tráviaci trakt," opísal Vrábel. Toto ale platí iba v prípade jedla, nie alkoholu. Každý vodič má právo na opakované meranie, ktoré má zabrániť nesprávnym výsledkom.

Podľa Krajského riaditeľstva v Žiline stále beží správne konanie, ktoré je v zákonnej lehote. Problém je, že Lukáš je podnikateľ. V zime sa živí odhŕňaním snehu. Navyše platí výživné na dieťa, momentálne ale nemá z čoho. Advokát si ale nemyslí, že by ho orgány uznali za vinného a radí mu využiť opravný prostriedok. "Ak by mu v dôsledku toho, že nemohol používať motorové vozidlo, vznikla škoda, túto by si mohol následne uplatňovať od ministerstva vnútra," vysvetlil advokát Milan Ficek.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy