Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Žiaci čoskoro dostanú polročné vysvedčenia. Jednodňové prázdniny ale už nebudú
Zdielať na

Žiaci čoskoro dostanú polročné vysvedčenia. Jednodňové prázdniny ale už nebudú

BRATISLAVA / Posledný januárový deň patrí polročným vysvedčeniam. Žiaci dostanú takzvaný výpis hodnotenia za uplynulý polrok. Deti ale asi nepoteší správa, že tradičné jednodňové prázdniny sú zrušené.

Budúci týždeň v utorok dostanú žiaci základných a stredných škôl polročné vysvedčenia. "Každý vyučujúci uzatvára známku z toho svojho predmetu a čo sa týka správania, to uzatvára triedny učiteľ, na základe informácii od všetkých učiteľov," vysvetlila Eva Dubeňová, riaditeľka MŠ a ZŠ Dubová 1. Finálna známka veľakrát prekvapí aj rodičov. Štáb TV JOJ sa riaditeľov pýtal, či pedagóg môže rozhodnúť aj vtedy, ak by žiak dostal za celý polrok len jednu jednotku a jednu dvojku. "To sa nemôže stať, pretože predmety, ktoré majú 5 hodín za týždeň, tak by tých známok malo byť viac. Minimálne tých 15," dodala Dubeňová.

 "Aj keď je to jedna hodina týždenne, za ten polrok musí učiteľ mať minimálne 3 známky," vysvetlil Gabriel Kalna, riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho. Ministerstvo školstva usmernenie k známkovaniu nevydáva. Čo ale určuje je to, aby si každá škola na začiatku školského roka dohodla pravidlá. Tie by mali byť známe pre rodičov aj pre žiakov. "Napríklad koľko a z akých typov obsahov bude hodnotený, aké formy použije. Taktiež či budú dve veľké písomky či dve ústne," opísal Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov. "Ako by mali hodnotiť, koľko by mali dosiahnuť známok. Práve s tým je teraz na konci polroka problém, že niektorí žiaci, ktorí sa vyhli písomným prácam, tak si ich musia dopísať," uviedla Dubeňová. "Je naozaj dôležité sa začať zamýšľať, či je to udržateľné, či známky sú ten spôsob, ktorý pomáha deťom," uviedol Križo.

Deti sa tradične mohli v minulosti tešiť na polročné prázdniny, tie už ale nebudú. Ministerstvo ich vyhodnotilo tak, že nemali žiaden pozitívny vplyv na žiakov v školách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy