Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Darované orgány dávajú zraneným novú nádej. Za rok ich preniesli leteckí záchranári 41-krát
Zdielať na

Darované orgány dávajú zraneným novú nádej. Za rok ich preniesli leteckí záchranári 41-krát

POPRAD / Posádky leteckých záchranárov vlani vzlietli vyše dvetisíc krát. Na palube vrtuľníka ale neprevážali len pacientov z nemocníc či zranených z terénu, ale aj orgány od darcov určené na transplantáciu.

"Posádky našich leteckých záchranárov sa pravidelne stretávajú s rôznymi osudmi, či príbehmi našich pacientov. Jeden život sa niekedy skončí, no vďaka tomu môže pokračovať niekoľko ďalších," uviedla hovorkyňa VZZS ATE Poprad Zuzana Hopjaková. Ide o mimoriadne citlivú tému celej spoločnosti a mnohí sa o nej stále boja hovoriť, pretože pre jednu stranu je to bolestivá strata, no pre druhú nádej na nový život. "K prevozu vždy pristupujeme s rešpektom, zodpovednosťou," uviedol lekár Václav Kurej, ktorý sedel niekoľkokrát na palube vedľa špeciálneho boxu s orgánom. "Myslím aj na to, čo sa odohráva v tej rodine, no myslím aj na to ako to niekomu pomôže," dodal.

Najcitlivejším orgánom je srdce a to prenášajú transplantačné tímy. "V roku 2022 vzlietli naši piloti celkovo 41-krát, aby čo najrýchlejšie preniesli odobraté orgány," povedala Hopjaková. "Najčastejšie sa preváža pečeň a obličky. Z toho pečeň 8-10 hodín a pri obličkách to je až skoro 24 hodín," dodal lekár. Dať či nedať súhlas s darovaním orgánov je najmä pre príbuzných ťažká voľba. Na strane druhej je ale niekto, komu orgán dá novú nádej. Leteckí záchranári vidia veľa tragédií a nešťastí, vidia aj to, aká tenká je hranica medzi životom a smrťou a robia pre to všetko, aby život zachránili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy