Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Návrh Viliama Mišenku na obnovu konania v kauze Euromont Špecializovaný trestný súd zamietol
Zdielať na

Návrh Viliama Mišenku na obnovu konania v kauze Euromont Špecializovaný trestný súd zamietol

PEZINOK / Skrýval sa vo Venezuele a vinili ho z viacerých vrážd. Viliama Mišenku nakoniec do basy dostala kauza Euromont. Výbuch v Topoľčanoch jeho príbuzná síce prežila, ale toľko šťastia nemal muž, ktorý bombu v batohu doniesol. Odsúdený Mišenka sa nevzdáva. Tvrdí, že je nevinný a žiada obnovu konania.

​Viliam Mišenka si odpykáva právoplatný 20-ročný trest za úkladnú vraždu ešte z roku 2009. Obeťou mala byť jeho švagriná Zuzana. Prečo ju chcel zlikvidovať, je doteraz viac-menej nejasné. Firma Euromont patrila jej synovi, ktorého zavraždili neskôr. Výbuch v topoľčianskej firme pripravil o život muža, ktorý tam v kufri doniesol bombu. Explózia zranila aj ďalších ľudí. "Všetko vo firme aj zdravotné stavy nevinných ľudí. Ako to bude pokračovať, tak to vôbec neviem. Ale myslím si, že viacerým ľuďom je teraz teplejšie, ako je vonku," vyjadrila sa po incidente poškodená Zuzana Mišenková. "Pevne verím, že sa ukáže, že to nie je pravda," povedal vtedy odsúdený Viliam Mišenka.

Viliam Mišenka tvrdí, že s výbuchom v Topoľčanoch nemá nič spoločné. Súd žiada o obnovu konania. Argumentuje tým, že korunný svedok Milan Pavlovič, ktorý Mišenku v tejto kauze usvedčoval, je klamár. "Bol jedným z nosných dôkazov, prečo bol Mišenka uznaný za vinného. Následne tomuto Milanovi P. Úrad špeciálnej prokuratúry zastavil trestné stíhanie. Na súde prvého stupňa bola záverečná reč prokurátora, ktorý sám uviedol že nebyť zmeny postoja tohto Milana P., tak by zastavil trestné stíhanie voči môjmu klientovi," informoval obhajca Viliama Mišenku Igor Cibula.

"S týmito námietkami sa vysporiadali už všetky predošlé súdy. Ja si myslím, že nie je na mieste to po desiatich rokoch opakovať. Je to nepravdivé tvrdenie. Tých dôkazov, na základe ktorých bola uznaná vina odsúdeného Mišenku, bolo viac. Bolo tam viacero svedkov aj priamych, aj nepriamych," uviedol prokurátor ÚŠP Bohdan Čeľovský. Pavlovič je mužom, ktorý si aktuálne odpykáva za likvidáciu Mišenkovho synovca Jozefa 25 rokov natvrdo.

Viliam Mišenka sedí aktuálne v rakúskej base a do Pezinka neprišiel. Dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Senát Špecializovaného súdu nakoniec Mišenkov návrh na obnovu konania zamietol. Podľa predsedníčky neboli zistené žiadne nové skutočnosti, pre ktoré by súdy mali zmeniť názor a prípad Euromont riešiť znova. Definitívna bodka v tejto kauze ešte nepadla. Posledné slovo bude mať Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy