Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nitra reaguje na silvestrovský požiar: Povolíme len profesionálne ohňostroje
Zdielať na

Nitra reaguje na silvestrovský požiar: Povolíme len profesionálne ohňostroje

NITRA / Mesto Nitra reagovala na silvestrovský požiar Polygonu, ktorý pravdepodobne zapríčinila odpálená pyrotechnika zo strechy budovy. Zničených bolo vtedy 10 bytov a ďalších 15 bolo poškodených.

​Mesto tak zakáže používať zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a FK celoročne, bez silvestrovskej výnimky. "Doteraz platila výnimka na používanie pyrotechniky v posledné dve hodiny starého roka a počas prvých dvoch hodín na Nový rok," uviedlo mesto v stanovisku. 

Nitra zaviedla aj mimoriadnu situáciu spojenú s týmto požiarom. "Po skončení núdzového stavu sa samospráva rozhodla zakročiť systémovo. Vstupuje do svojho nariadenia, ktorým sa doteraz zakazovala pyrotechnika na území mesta s výnimkou štyroch hodín počas silvestrovskej noci. Práve počas týchto štyroch hodín totiž došlo k novoročnému požiaru. Po novom by mal zákaz hlučnej zábavnej pyrotechniky platiť celoročne," vysvetlila samospráva. 

S iniciatívou riešiť vzniknutú situáciu z Nového roka prišli okrem primátora Mareka Hattasa aj členovia komisie životného prostredia pod vedením Jarmily Královej a takisto aj poslankyňa Martina Dubaiová. "Zámerom predloženého návrhu je predchádzať podobným situáciám, ako bol požiar vzniknutý na prelome rokov v objekte Polygon a mnohým ďalším poškodeniam v obytných zónach a na verejných priestranstvách v dôsledku používania zábavnej pyrotechniky,“ píše sa v návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predloží primátor Marek Hattas na rokovanie mestského zastupiteľstva.

V Nitre by teda malo byť po novom celoročne zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Platí to aj počas Silvestra a na Nový rok (1. 1.). Výnimkou by boli len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika.

Jedným z podozrivých je policajt

V prípade požiaru polyfunkčnej budovy v Nitre, pri ktorom prišlo 10 rodín o strechu nad hlavou, nastal posun. Podľa informácií televízie JOJ má byť jedným z podozrivých aj policajt z finančnej správy. Horieť začalo krátko po privítaní nového roka. Okrem desiatich bytov, ktoré zhoreli do tla, je ďalších pätnásť poškodených. Desiatky ľudí si zachraňovalo životy a oheň ich pripravil o domovy. "My sme len utekali, nemysleli sme na nič," opísala situáciu obyvateľka jedného z bytu.

Zničené desiatky bytov, ľudia bez strechy nad hlavou

O strechu nad hlavou prišiel aj akademický maliar a bývalý majster Československa v gymnastike Michal Krásny s manželkou. Po mozgovej príhode je imobilný a teraz súrne potrebujú nové bývanie. O byt prišiel aj pán Peter s manželkou. V čase vypuknutia požiaru boli v zahraničí. Zostali im len dva kufre s vecami. "Zrazu sme zostali bez strechy nad hlavou," hovorí obyvateľka bytu Viera Krásna.  Aj keď rodiny prišli o všetko sú radi, že si aspoň zachránili životy. "Utekali sme a mysleli sme len na záchranu života," uviedla jedna z obyvateliek. Aj pani Vierka, s chorým manželom a dvomi synmi je jedná z tých čo ich byt zhorel do tla. "Byt je zhorený my sme boli v prenájme úplne zhorený," povedala Krásna. 

Ľudia si z bytov nemohli zobrať nič a zostali iba v tom, čo mali na sebe. Aj byty, ktoré nezhoreli sú poškodené. Celkovo iba o 25 obydlí. Podľa informácií TV JOJ polícia už má kamerové záznamy, ktoré by mohli pomôcť odhaliť čo sa stalo. "Začali sme stíhanie pre všeobecné ohrozenie," povedala hovorkyňa KR PZ Nitra Renáta Čuháková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy