Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri Medzilaborciach niekto priamo v dedine nastražil pytliacke oká. Do jedného z nich sa chytil kocúr
Zdielať na

Pri Medzilaborciach niekto priamo v dedine nastražil pytliacke oká. Do jedného z nich sa chytil kocúr

KRÁSNY BROD (OKR. MEDZILABORCE) / Chovatelia na Hornom Zemplíne by sa mali mať na pozore. Pri Medzilaborciach niekto priamo v dedine nastražil pytliacke oká. Do jedného z nich sa chytil kocúr. V ukrutných bolestiach ho majiteľka priniesla k veterinárke. Podľa poľovníka je úplne jedno, či niekto oká v lese nastražil na srny, alebo za domom na líšku, stále ide o trestný čin. Navyše je to veľmi nehumánny spôsob lovu.

Bol to pohľad, ktorý trhá srdce. Zúfalá majiteľka priniesla do ambulancie zviera vo veľkých bolestiach. "Nebola len roztrhnutá koža, ale bolo potrhané podkožie aj časť svalstva u kocúrika. Podľa všetkého sa tento kocúrik chytil do pasce," opísala veterinárka Lenka Lisa. Stalo sa to v obci Krásny Brod v okrese Medzilaborce. Polročný kocúr sa chytil do pytliackeho oka.

Väčšinu dňa je pritom vo vnútri a vonku trávi minimu času. Do pasce sa musel chytiť neďaleko domu. Oko teda niekto nastražil priamo v dedine. Kocúrovi sa z neho podarilo vyslobodiť a doslova sa doplaziť domov. Ak by nemal dosť síl, čakala by ho smrť v ukrutných bolestiach. "Takto by zviera trpelo niekoľko dní a následne by došlo k úhynu za veľkých bolestí, bez prijímania potravy, bez prijímania vody. Takže zviera by naozaj neskutočne ťažko umieralo," dodala veterinárka. "Chodí len okolo domu, aj to je väčšinou dnu. Už som videla, že je zdretý, že niečo nie v poriadku," uviedla majiteľka kocúra. Poľovník vysvetľuje, že takéto pasce sú v rozpore so zákonom, či už niekto nimi pytliači v lese, alebo aj keď oko nastraží pri dome, napríklad na líšku. "Nie sú u nás povolené. Samozrejme, je to pytliactvo, nedovolené poľovanie. Aj keď to niekto nastražil na nejakú líšku alebo na niečo, nerobí sa to samozrejme. Či to je pri domoch, alebo v lese, je to ako pytliactvo," vysvetlil poľovník Peter Vysočanský.

Išlo o život ohrozujúce zranenia. Liečba bude trvať približne tri týždne. Štáb TV JOJ sa neúspešne snažil spojiť so starostom obce. Nie je jasné, koľko takýchto pascí je v dedine a kde sa môžu nachádzať. Dobrovoľníčky preto vyzývajú k opatrnosti. "Vyzvali sme všetkých ľudí v obci, aby boli všímaví, aby všetko podozrivé hlásili buď starostovi obce, alebo RVPS, prípadne na environmentálnu políciu. Pretože tieto veci sa takto neriešia. Zvierat sa jednoducho takto nezbavuje," vyjarila sa veterinárka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy