Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Turisti sa z hrebeňov Malej Fatry dostali pomocou záchranárov. Podcenili aj oblečenie
Zdielať na

Turisti sa z hrebeňov Malej Fatry dostali pomocou záchranárov. Podcenili aj oblečenie

MALÁ FATRA / 6 Slovákov chcelo stráviť včerajšiu noc v Malej Fatre na chate pod Chlebom kde si zaplatili ubytovanie. Po ceste sa ale zdržali v kolónach, na túru tak vyrazili až krátko predpoludním. Na hrebeni sa zmenilo počasie a turisti stratili orientáciu. Na pomoc im tak vyrazili profesionálni horskí záchranári z Malej Fatry.

Na hrebeni Malej Fatry fúkal silný vietor, pocitová teplota bola nízka a viditeľnosť slabá, 6 Slovákov sa po ceste na chatu pod Chlebom vyčerpala. "Ešte do toho snežilo fúkalo do očí tá výbava bola taká slabšia," povedal Matej Sloviak z Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra. "Podcenili celkovú dĺžku túry neboli pripravení na to že ich zachytí tma zo šiestich dvaja mali čelovky," povedal Branislav Porubčanský z Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra. 

Na túru sa vybrali príliš neskoro a podcenili aj oblečenie. "To obutie nebolo nejaké ideálne dezorientácia celkovo sa vyčerpali a začala tam fungovať aj psychika v tom počasí a vetre to uberá energiu," doplnil Sloviak. Turisti bolo premrznutí, no bez zranení. "Trebalo ich zatepliť doplniť cukry, nakoniec išli po vlastných čo nám uľahčilo prácu," dodal Sloviak.

Na hrebeni už dva dni fúka južný vietor, je veľa nového snehu, horskí zapchranári preto odporúčajú mať vo výbave mačky a čelovky aj do zásoby. Horskí záchranári turistov odprevadili až na chatu pod Chlebom. "Oni by ani na tú chatu netrafili tak Dobre že sme ich išli sprevádzať lebo ešte sa mohlo stať že by zablúdili," uzavrel Sloviak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy