Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inflácia medziročne vzrástla. Pri dvojciferných číslach ostaneme aj tento rok
Zdielať na

Inflácia medziročne vzrástla. Pri dvojciferných číslach ostaneme aj tento rok

BRATISLAVA / Minulý rok lámal rekordy v zdražovaní niektorých druhov tovarov a služieb. V lete vyleteli pohonné hmoty a energie o takmer polovicu, koncom roka potraviny o tretinu. Štatistický úrad zverejnil podrobné čísla za rok 2022 a porovnal ich s predchádzajúcimi rokmi. Porovnateľné percento inflácie bolo naposledy na prelome tisícročia - vtedy extrémne zdraželo bývanie, kým potraviny len mierne. A pri týchto dvojciferných číslach zdražovania ostaneme zrejme aj v roku 2023.

Podľa štatistiky v minulom roku stúpli ceny potravín zhruba o 19%, čo znamená, že ak som v minulosti platil za nákup potravín 100 eur, teraz už k nim musím pridať dvacku navyše. Štatistický úrad v piatok zverejnil aj ďalšie čísla, ktoré vyjadrujú priemerné percentá nárastu inflácie. Tá celková dosiahla necelých 13%, ale viaceré položky ju prekonali, napríklad spomínané potraviny.

Pohonné hmoty stúpli za celý rok v priemere o 26%, ale v lete to bol nárast až o 40%. Najčernejším mesiacom pre potraviny bol december. "V závere roka sme si najviac priplácali za potraviny, až 28%, pričom najvýraznejšie zdraželi oleje a tuky, o takmer 45 %," povedala ekonomická analytička Wood & Company Eva Sadovská. 

Jedna vec sú spriemerované čísla, druhá vec je dopad na konkrétne skupiny ľudí. Inflácia tvrdšie postihla ľudí nízkym príjmom a dôchodcov v chudobnejších regiónoch, ako priemerne zarábajúcich. Eurá sa nám z peňaženiek v tejto dobe míňajú rýchlosťou blesku to tvrdia ľudia na severovýchode Slovenska. "Všetko zdraželo, a ešte aj pivo je drahšie," povedal obyvateľ Spišskej Belej. 

Mnohí ľudia si dnes do tašky naložia len to čo potrebujú. Napríklad táto pani zaplatila za základný nákup pred pár mesiacmi priblizne 20 eur . Teraz je to o dosť drahšie. "No tak 12 eur určite, a v sobotu ani nehovorím, lebo to si mäsové výrobky kúpim," povedala obyvateľka Podolínca. 

Iným zase ťahajú z peňaženky viac peňazí platby za plyn a elektrinu. "Pýtam sa ho či mi povie ten rozdiel a on povie že z 36 na 51 eur," dodal obyvateľ Spišskej Belej. To čo bolo v minulosti bežným štandardom, dnes ľudí v obchodoch šokuje. Napriek prudkému nárastu cien už koncom roka 2021, Slováci míňali peniaze rovnako aj v roku 2022. "Bolo to tým, že obchody boli otvorené, ale čerpali z úspor, ktoré si vytvorili počas korona krízy," vysvetlila Sadovská. 

Ako sa budú ceny vyvíjať v tomto roku, sa máloktorý analytik odváži predpovedať najmä po skúsenosti z minulého roka, keď v januári odhadovali infláciu maximálne 8%. Vo februári vypukla vojna na Ukrajine, dôsledkom bola energetická kríza, ktorá infláciu posunula do dvojciferných čísel. "Počas viacerých mesiac bude určite inflácia dvojciferná, no môže sa stať, že počas niektorých mesiacov klesne pod desať percent," uzavrela Sadovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy