Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako maloletú ju sexuálne zneužíval kňaz: Rozsudku sa dočkala po osemnástich rokoch
Zdielať na

Ako maloletú ju sexuálne zneužíval kňaz: Rozsudku sa dočkala po osemnástich rokoch

HUMENNÉ / Takmer dve desaťročia trvalo, kým si na súde vypočula, že hovorí pravdu. Žena z východného Slovenska obvinila kňaza z toho, že ju ako maloletú sexuálnej zneužíval. Napriek ťažkému dokazovaniu slova proti slovu, v jej prípade aj po toľkých rokoch zavážili nepriame dôkazy a aj posudky odborníkov.

"12 rokov, od dvanástich rokov to začalo. Najprv ma obchytkával, až potom došlo k tomu," povedala poškodená. Žena ale skutok nahlásila až ako dospelá žena. "Možno si to predtým nechceli pripustiť, nechceli si to pripomínať a v určitom veku už nastal ten čas, keď o tom vedia hovoriť," vyjadrila sa Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. Odborníčka tvrdí, že veľa žien takýto skutok neoznámi z dôvodu, že sa obávajú, že im okolie nebude veriť. Zdôrazňuje, že takéto skutky veľmi zriedka majú svedkov. Ide teda o slovo potenciálneho páchateľa proti slovu obete. 

"Často sú tie skutky považované za vymyslené, že to celkom tak nebolo, že tá obeť si to priala. Čo je ešte horšie, deje sa to medzi ľuďmi, ktorí sa poznajú, a to ešte zhoršuje situáciu poškodenej," povedala Danica Caisová, sexuologička. Aj táto dvojica sa poznala. Žena tvrdí, že ako dievča chodila k vtedy ešte kňazovi na faru. Muž od začiatku procesu vinu popiera. V roku 2018 ho senát spod obžaloby najskôr oslobodil. Sudca argumentoval, že rozhodnutie nemohli postaviť na dohadoch. "Je to v podstate tvrdenie proti tvrdeniu. Nebol jediný priamy dôkaz, nehovorím o následkoch, to znamená o násilí zo strany obžalovaného," vyhlásil Ivan Roháč, predseda senátu Okresného súdu v Humennom.

"Je to dlhá doba, je to ťažko dokázateľné, ale trvám na tom, že sa to stalo," vyhlásila poškodená. Lenže po odvolaní Krajský súd prípad vrátil naspäť do Humenného. Vec pripadla inému senátu a ten to videl jednomyseľne. Rozsudok hovorí, že k zneužívaniu malo dochádzať priamo na fare. "Je vinný z pokračovacieho trestného činu sexuálneho zneužívania," informovala Lucia Lacová, predsedníčka senátu Okresného súdu v Humennom. "Psychológovia poukazujú na to, že u tej osoby, ktorá bola zneužívaná, sa prejavujú určité znaky aj po dlhých rokoch. Čiže aj na základe dokazovania, aj v zmysle nepriamych dôkazov je možné toto dokázať a osobu aj po tak dlhých rokoch právoplatne odsúdiť," doplnila Kurilovská.

Odsudzujúci rozsudok tak zaznel po osemnástich rokoch od spáchania skutku. "Myslím si, že pre tú obeť to bude bodka aj za vyšetrovaním, aj nedôverou, aj znevažovaním, aj zľahčovaním a zdôrazňovaním jej podielu na tom skutku. Vždy je to zadosťučinenie. Keď už nič iné, tak tá obeť vie, že jej uverili. Že páchateľ bol odsúdený, lebo sa ten skutok naozaj stal tak, ako ona ho opisovala," uzavrela sexuologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy