Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Rok od záhadnej smrti exriaditeľa vojenskej rozviedky Petra Bučka: Ako sa posunulo vyšetrovanie?
Zdielať na

Rok od záhadnej smrti exriaditeľa vojenskej rozviedky Petra Bučka: Ako sa posunulo vyšetrovanie?

BRATISLAVA / Minulý rok sme vás informovali o prípade usmrteného bývalého riaditeľa vojenskej spravodajskej služby. Obeseného Petra Bučku našiel v kameňolome Slovenského vodohospodárskeho podniku pri Devíne okoloidúci. V médiách sa v tom čase dlho špekulovalo o jeho nejasnom úmrtí. Zisťovali sme, aký nastal v spomínanom prípade za necelý rok posun.

Mŕtve telo generálmajora Petra Bučku našiel okoloidúci psíčkar vlani 25-teho januára v popoludňajších hodinách. Predpokladaný dátum usmrtenia bol ale podľa našich informácií stanovený ešte o deň skôr. Samovražda alebo vražda. Tieto dve slová sa skloňovali najviac. Exriaditeľ vojenskej rozviedky visel na strome a mal zviazané ruky. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry skutok kvalifikoval ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Prípad dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. "Vyšetrovanie vami označenej veci naďalej pokračuje. V súčasnosti prebieha rozsiahle znalecké dokazovanie," povedal hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry aktuálne čaká na vypracovanie znaleckých posudkov z odvetvia súdneho lekárstva a elektroniky. "K prípadnej zmene právnej kvalifikácie sa v súčasnosti nie je možné vyjadriť z dôvodu absencie uvedených znaleckých posudkov," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Karolína Barinková.

Z vyjadrenia polície a Úradu špeciálnej prokuratúry tak vyplýva, že možný vrah mal svoj čin vopred naplánovaný. "Vopred uvážená pohnútka znamená aj to, že keď je niekto na to pripravovaný v tom zmysle, že si niekto objednal u neho vraždu, to znamená za úkladnú vraždu bude potom stíhaný samozrejme aj ten, kto takýmto spôsobom konal ale aj ten objednávateľ," uviedla rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. 

Zisťovali sme do akej miery v danom prípade napomáha Orgánom činným v trestnom konaní tajná služba ako aj to či v tomto nefiguroval spravodajský záujem. "Vo všeobecnosti možno uviesť, že Slovenská informačná služba poskytuje informácie príjemcom zo zákona vrátane orgánov činných v trestnom konaní, avšak konkrétne informácie k jednotlivým prípadom nie je možné verejnosti poskytnúť z dôvodu existencie zákonnej prekážky," uviedlo vo svojo stanovisku SIS. 

Vlani televízia JOJ priniesla informáciu o tom, že bývalý riaditeľ vojenskej spravodajskej služby Peter Bučka mal byť svedkom aj v prípade trestne stíhaného podnikateľa Norberta Bödora. Otázkou tak zostáva, či vyšetrovateľ neplánoval nebohého predviesť na výsluch. O aký prípad malo ísť zatiaľ nie je známe. "Bližšie informácie však Úrad špeciálnej prokuratúry nemôže poskytnúť aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania," dodal Skladan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy